Els alcaldes del Pirineu han tornat a l'Ajuntament amb l'esperança que els Jocs d'Hivern de 2026 no estiguessin del tot enterrats. Des de primera línia han escoltat les intervencions dels grups i han rebut amb satisfacció continguda, han dit, l'acord del ple per crear una comissió que estudiï l'impacte de la candidatura per si cal reprendre-la, o renunciar-hi. Però la normalitat de la sessió s'ha vist alterada amb aquesta intervenció de Josep Garganté, regidor de la CUP. Uns fets que han dinamitat el ple i han aixecat crítiques de gairebé tots els grups. "L'actitud correcte és no donar-li més importància de la que té." "Això és absolutament intolerable perquè és una falta de respecte" "Mai més es tornin a repetir escenes com les que hem viscut que és una falta de respecte absolut als ciutadans" "Ja no és que no s'hagués vist mai, és que encara que s'hagués vist abans és absolutament reprovable i vostè ha d'amonestar al regidor que ho ha protagonitzat" "Aquesta presidència considera reprobable l'actitud del regidor Josep Garganté." A l'acabar el ple s'ha convocat una junta extraordinària de portaveus per abordar aquesta qüestió. Allà els grups de l'oposició han demanat mà ferma a l'alcaldessa contra aquest tipus d'actituds al plenari. JOAQUIM FORN, regidor de CiU "Estem absolutament preocupats per un govern que ens va prometre un canvi i de moment l'únic canvi que veiem és convertir les nostres institucions en un espectacle." Josep Garganté i altres membres de la CUP han acabat recollint els papers que havia llençat al plenari. El regidor ha declinat demanar disculpes tal com li han demanat els grups, però sí que es reunirà properament amb l'alcaldessa a petició del govern.

L’oposició ha tornat a retreure al govern de Barcelona en Comú la manca de consens a l’hora de renunciar els Jocs Olímpics d’Hivern.

Xavier Trias (CiU) ha acusat l’equip d’Ada Colau d’abocar l’oposició a demanar un plenari extraordinari sobre els Jocs Olímpics d’Hivern perquè “vostès prenen decisions sense parlar amb ningú”. A més, l’exalcalde ha avalat la viabilitat del projecte “que al consistori només li costa 51 milions d’euros a set anys”. Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que la decisió de convocar aquest plenari ha estat unilateral, partidista i precipitada. “Si ens creiem de debò aquesta candidatura, el que cal fer no és anuncis unilaterals als mitjans, sinó demanar una una reunió amb l’alcaldessa”.

Des del PSC, Jaume Collboni ha defensat que la renúncia als jocs ha estat una decisió precipitada i ha acusat de nou al govern de fer política espectacle. Collboni afirma que cal avaluar l’impacte de no presentar la candidatura ja que preveu que els jocs podrien deixar 84.000 llocs de feina i 9.000 milions d’euros d’impacte econòmic. En aquest sentit, el regidor de Ciutadans Santiago Alonso ha demanat “veure totes les inversions i la iniciativa privada, veure el grau d’inversions i de compromís i l’impacte que pot tenir al món de l’esport”.

Juanjo Puigcorbé (ERC) considera que la ciutat encara està a temps de pujar al tren dels Jocs Olímpics d’Hivern, “tenim temps fins al juny de 2017”.

Per part del govern, Jaume Asens ha reconegut que potser es van precipitar o els van faltar les formes, però que es dediquen a executar el compromís del mandat.

La intervenció més polèmica ha estat la del regidor de les CUP, Josep Garganté, que ha criticat la corrupció dels organismes esportius i la política de grans esdeveniments llançant un feix de bitllets amb les anelles olímpiques.

Els alcaldes de municipis del Pirineu, l’alcalde de Lleida i representants d’entitats esportives també han estat presents en el ple.

Reunions cada dues setmanes per valorar el futur de la candidatura

La comissió es reunirà cada dues setmanes per valorar la candidatura Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics d’Hivern. N’estudiaran els aspectes econòmics, es plantejaran els treballs fets fins ara i s’acordarà un calendari per a la presa de la decisió.