En el primer ple es posarà a debat una mesura de govern amb accions urgents per lluitar contra la pobresa. Són propostes que el govern ha pactat amb republicans i socialistes. De fet, ha estat una intenció volguda per part del govern municipal que el primer ple extraordinari amb contingut d’aquest mandat tingués com a punt destacat les polítiques socials.

Entre d’altres, es preveu implantar la tarifació social a les escoles bressol de cara al curs 2016/2017, revisar els impostos per fer-los progressius i destinar 3 milions d’euros aquest any per ampliar el parc d’habitatges de lloguer social.

Aquest full de ruta en les polítiques socials té el suport d’ERC i PSC, però amb algunes reticències. Els dos partits han criticat que troben a faltar algunes mesures. Els socialistes, a més, han exigit al govern més concreció. Des de l’executiu, aquesta setmana s’ha reiterat que es tracta d’un punt de partida i que s’està obert a ampliar les mesures si es té el suport polític necessari. La resta de grups de l’oposició ha criticat també aquesta setmana el contingut d’aquesta mesura de govern. La veu més bel·ligerant ha estat la CUP, que considera que és ‘pur maquillatge’ i que cal un debat més a fons. Ciutadans i PP han recriminat al govern falta de concreció i, per part de CiU, es considera que moltes de les propostes que s’anuncien ja es van engegar en el mandat anterior. Els convergents proposaran un pacte de ciutat contra la pobresa i les desigualtats socials.

El segon tema que abordarà el primer ple és el turisme, amb una mesura de govern que pretén impulsar un procés participatiu per debatre’n el model a la ciutat. En la mesura de govern s’inclou la voluntat de fer un pla especial de regulació dels allotjaments turístics a la ciutat durant el primer trimestre de l’any que ve, ara que s’ha decretat una suspensió de llicències. També es vol millorar les inspeccions per detectat pisos turístics il·legals i es demanarà a la Generalitat que l’Ajuntament pugui quedar-se amb el 100% del que recapta Barcelona amb la taxa turística. Ara el consistori es queda amb un 48%.

De resultes d’aquest debat, es portarà a votació la creació del Consell Turisme i Ciutat, un òrgan de participació sobre polítiques i estratègies del turisme a Barcelona. Podrà proposar mesures d’actuació, avaluar la gestió i promoció de l’activitat turística i emetre informes. Estarà format per representants de tots els grups municipals i de les entitats del sector, així com experts de l’àmbit acadèmic, professional i científic. La voluntat és que es reuneixi un cop cada trimestre com a mínim.

L’altra qüestió que s’inclou en el primer ple extraordinari és l’ordenança de terrasses. En concret, un punt amb què es vol iniciar els tràmits per revisar aquesta norma que va ser aprovada per CiU i PP en el mandat anterior. En les últimes setmanes hi ha hagut polèmica arran de l’entrada en vigor aquest 2015 dels punts de l’ordenança relatius a les distàncies de les terrasses amb la façana d’edificis i el mobiliari urbà. Unes condicions que, segons els restauradors, han forçat alguns locals a perdre cadires i de retruc, diuen, llocs de treball. Alguns grups, com el govern,

Esquerra, PSC i Ciutadans ja han anunciat que donaran suport a la mesura per revisar l’ordenança i, fins i tot, aposten per una flexibilitat a l’hora d’aplicar-la en funció de cada zona de la ciutat. Des de CiU, en canvi, s’oposaran a la modificació de l’ordenança perquè consideren que ja es va debatre al seu moment i que ara cal aplicar-la, tot i que obren la porta a “ajustar-la” en alguns barris o districtes.

Els jocs d’hivern, a debat

Quan acabi aquest primer ple en començarà tot seguit un altre dedicat íntegrament a la candidatura olímpica de Barcelona als jocs d’hivern de 2026. El govern d’Ada Colau va anunciar tot just començar el mandat que renunciava a l’aposta olímpica perquè no era, van dir, prioritària. Una decisió que va aixecar polseguera entre els grups i alcaldes del Pirineu.

CiU, ERC i PSC han convocat aquesta sessió per reconduir una decisió que, asseguren, es va prendre de manera precipitada i sense diàleg. Per això, es porta a votació una proposta que demana crear una comissió d’estudi per avaluar l’impacte d’aquests jocs a Barcelona. Els grups volen que s’escoltin totes les veus abans de prendre una decisió sobre si cal renunciar a aquesta candidatura definitivament o no. El govern va acceptar la convocatòria d’aquest plenari, però va retreure als grups que tinguessin els jocs d’hivern com a prioritat de la ciutat. Està previst que diversos alcaldes del Pirineu i de les comarques de Lleida assisteixin al plenari d’avui.

Comparteix a: