L'alcalde veu en els indicadors una incipient millora econòmica a Barcelona. Amb tot, assegura que per a aquest 2014 l'atenció social seguirà sent la seva obsessió. Ajuts socials però també dret a l'habitatge. Per això, ha anunciat que multarà els bancs que no ofereixin els pisos buits a qui els necessita. Una mesura, això sí, limitada només a les zones amb més mancances d'habitatge: barris del nord i del Besòs. Trias assegura, però, que Barcelona no té un problema greu de pisos buits a mans dels bancs. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "L'Ajuntament, és veritat, sancionarem. No és que tinguem interès en sancionar per sancionar. Això és ridícul. Nosaltres el que volem és que responguin aquestes entitats. No les volem sancionar. Nosaltres el que volem és que entenguin que no podem continuar igual". L'alcalde també ha parlat de transport públic i de tarifes. Trias ha reiterat que cal millorar-ne el finançament i ha instat l'Estat i la Generalitat a concretar un pla per als propers 30 anys per NO encarir més els bitllets. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hem pujat entre tots tarifes, però això no pot funcionar apujant tarifes. En una situació de crisi, en ocasions les tarifes no s'han d'apujar i el que s'ha d'apujar és l'aportació de les administracions". Com ja va fer amb l'Escola Mediterrània, Trias ha confirmat que l'Ajuntament avançarà els diners per construir la nova Escola Univers, a Gràcia, que hauria de fer la Generalitat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Suposo que tothom em dirà de tot: l'escola Univers, la construirem nosaltres. La Generalitat no pot, ho farem nosaltres". L'alcalde també ha anunciat la convocatòria de 100 noves places de Guàrdia Urbana i 67 de bombers, així com un pla d'ocupació per donar feina a 450 joves i majors de 45 anys.

Trias ho ha afirmat en la conferència anual que organitza el Col·legi de Periodistes, on ha afirmat que el consistori “treballa perquè els bancs cedeixin una part de l’estoc de pisos deshabitats per convertir-los en lloguer social”.  De fet, segons la PAH, a Barcelona es produeixen 20 desnonaments al dia i, en el darrer any, el nombre de persones sense habitatge ha augmentat un 43%.

ICV- EUiA ja va anunciar fa una setmana que portaria la moció de la PAH al plenari del 31 de gener, i l’alcalde, Xavier Trias, ha dit aquest dimecres que hi votarà a favor. Tot i així, ha remarcat que aquesta iniciativa “es farà des de la legalitat” i només en zones on la situació de l’habitatge és més complexa. Trias ha afirmat que el mercat immobiliari de Barcelona no té un gran estoc de pisos en propietat dels bancs, com passa en altres ciutats. A més, l’alcalde ha informat que es donaran dades dels pisos durant les properes setmanes.

Una moció que tira endavant

El 3 de gener, la PAH va presentar aquesta moció per demanar que els ajuntaments sancionessin les entitats bancàries que tinguin pisos buits amb multes que poden arribar als 100.000 euros, així com per elaborar un pla municipal d’habitatge per “evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges”. La moció, que està basada en la llei catalana de l’habitatge, té l’objectiu “d’implementar mesures coercitives a les entitats financeres” per tal de donar una funció social als habitatges buits, emulant la iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa.

Segons el comunicat fet públic aquest dimecres, la PAH “ha iniciat reunions amb els diferents grups municipals” i el “PSC, ICV-EUiA, UxB i Habitat Urbà a través del tinent d’alcalde Antoni Vives, s’han compromès a votar-hi a favor”. També hi han donat suport diverses entitats, així com el Consell de Ciutat.

La PAH ja ha sol·licitat una reunió amb Xavier Trias, en què vol demanar que s’apliqui la moció adaptada a la ciutat de Barcelona– de forma ràpida i urgent, a causa de l’emergència situacional que es viu a la ciutat, i amb el control de la ciutadania.

El balanç anual de Trias

Xavier Trias ha participat a la cita anual amb la conferència organitzada pel Col·legi de Periodistes L’alcalde respon. Una cita que es va celebrar per primera vegada el 1983 amb Pasqual Maragall i que s’ha fet ininterrompudament des de 1985. L’alcalde ha repassat la feina feta per l’equip de govern durant el 2013 i ha fixat els objectius de cara a 2014.

L’atenció a les persones que més ho necessiten ha centrat els compassos inicials de la conferència. Trias ha dit que la ciutat comença a notar una tímida recuperació (amb 4.500 aturats menys que el desembre de 2012) i que l’increment dels recursos destinats a l’atenció social ha permès a l’Ajuntament aturar el cop més fort de la crisi. L’alcalde ha anunciat que la partida social del pressupost de 2014 arriba fins als 232,4 milions d’euros, “amb un increment acumulat del 30% des de 2011”.

Ha reiterat el compromís amb la construcció d’un miler d’habitatge públic de lloguer assequible i ha anunciat obertures d’un centre d’allotjament temporal i familiar a Sant Pere Més Baix, un nou Centre d’Urgències i Emergències Socials al carrer de la Llacuna. Ha anunciat que l’Ajuntament assumirà la construcció de l’Escola l’Univers, a Gràcia, perquè la Generalitat no ho pot fer i es construiran les escoles bressol Guinardó, Germanetes i Escorial.

Entre altres anuncis, Trias ha dit que es posaria en marxa un programa d’ocupació per oferir 450 llocs de treball adreçats a joves i persones majors de 45 anys per reforçar la intervenció als barris on es concentra més atur. Ha parlat del potencial de la marca Barcelona i ha anunciat per a aquest 2014 viatges a Amèrica Llatina després dels de la Xina, els Estats Units i Israel; també ha valorat positivament la xifra de turistes (7,5 milions de visitants i 16 milions de pernoctacions), tot i  que ha demanat que la ciutat pugui gestionar l’IVA del turisme. Pel que fa al funcionament de la ciutat, ha anunciat la convocatòria de 100 places d’agents de la Guàrdia Urbana i 67 del cos dels bombers.