Omplint aquesta butlleta cada ciutadà està demanant al Parlament que exhaureixi totes les vies perquè es pugui celebrar una consulta. I en cas que no sigui possible, que declari unilateralment la independència. És un mecanisme de democràcia directa que pot exercir qualsevol català major de 16 anys, però també els ciutadans estrangers. Durant aquest cap de setmana a la ciutat de Barcelona s'habilitaran 100 punts controlats per més de 300 apoderats que controlaran el procés i custodiaran les butlletes. A tot Catalunya s'arribarà als 700 punts de recollida. ROSA ALENTORN, coordinadora de "Signa un vot per la independència" "Aquestes signatures no és només per demanar la declaració d'independència, sinó que són un suport molt important per als nostres representants polítics, per si han de prendre una decisió política difícil. És un recolzament per a ells que creiem que serà molt útil." Actes massius com el d'aquest cap de setmana s'aniran repetint al llarg de l'any a tot Catalunya i també a altres ciutats del món. La recollida de signatures fora de les fronteres catalanes començarà d'aquí a poques setmanes i servirà per donar més visibilitat al procés, i segons l'ANC, aconseguir que aquest sigui l'any del sí i sí.

La campanya de recollida de signatures va començar al juliol a diferents punts, tot i que aquest cap de setmana se’n celebra la primera recollida massiva, per la qual s’han instal·lat uns 700 punts a tot Catalunya, 115 dels quals a Barcelona. L’objectiu de la campanya és que els ciutadans que ho desitgin puguin exercir el dret de petició. En aquest cas es tracta d’una demanda col·lectiva de milers de ciutadans que insten a la Generalitat a convocar una consulta el 9 de novembre, i en cas que el Govern espanyol n’eviti la celebració, demanen a l’executiu català que declari unilateralment la independència.

 

El dret de petició està recollit a l’article 29 de la Constitució espanyola, i és una via mitjançant la qual els ciutadans poden realitzar suggeriments, exercir iniciatives o expressar queixes o súpliques sobre qualsevol assumpte. Les parades de l’ANC estaran a disposició de qualsevol persona major de 16 anys, ja tingui la nacionalitat espanyola o bé sigui estranger, empadronada a Catalunya. Els estrangers no empadronats també poden signar, tot i que aquests casos només compatibilitzaran com a mostres de suport.

Els més de 3.000 apoderats repartits per tot el territori han rebut formació per part de l’ANC per gestionar aquesta campanya. Ells són els encarregats de validar cada votació i custodiar les butlletes fins que es decideixi lliurar-les al Parlament. Segons explica Carme Alentorn, membre del secretariat general de l’ANC i coordinadora de la campanya, les dades dels votants s’introdueixen en una base de dades “d’alta seguretat” a la qual no pot accedir ningú que no formi part de la xarxa d’apoderats de l’ANC.

Inicialment s’havia previst finalitzar la recollida de signatures del 31 de maig, però amb data i pregunta sobre la taula s’allargarà la iniciativa uns mesos mes i fins i tot s’ampliarà a altres ciutats del món. La internacionalització de la causa ha de servir, segons l’Assemblea, per visibilitzar el procés i aconseguir suports internacionals. La recollida massiva de signatures s’anirà produint paral·lament amb els altres 4 eixos de la campanya que l’ANC ha intensificat per aquest 2014. Amb tota aquesta feina feta “decidirem el moment de lliurar les signatures al Parlament en funció dels escenaris que es produeixin a partir d’ara.”

L’Assemblea Nacional Catalana ha situat en un mapa la majoria dels punts de recollida, on s’especifica els horaris d’obertura de cada un.