L'alcalde Xavier Trias ha estat el més matiner. Com és tradició, ha visitat la Casa Asil de Sant Andreu. Però avui l'ordre del dia el marcaven els Tres Tombs, el primer acte de l'any en què la plana política es deixa veure públicament. Una tàctica que darrerament li està funcionant força bé al capdavant del Govern municipal. Ha aconseguit aprovar els pressupostos i encara aquest divendres un plenari extraordinari que no li ha de portar gaires problemes. Es tracta d'una proposició a instàncies del PSC per afrontar la pobresa als barris en què l'alcalde assegura que hi ha molts punts d'acord. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si hi ha bones proposicions no direm pas que no, direm que sí". La resta de grups municipals, amb els matisos propis de l'oposició, també veuen amb bons ulls la proposta. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Si del seu contingut es deriven conseqüències positives per als barris, nosaltres li donarem suport, perquè l'important és que hi hagi propostes positives que tirin endavant." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Nosaltres el que segur que farem és confrontar clarament classista i profundament injust, i posar sobre la taula propostes radicalment alternatives." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Rcat+Dcat "Aquesta proposició té alguns aspectes que són millorables perquè han fet un annex en el qual s'han deixat algunes inversions que nosaltres considerem fonamentals." I el PSC presumeix que la proposició tirarà endavant. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "El que hem fet és des de l'oposició fer de govern. Estem convençuts que, si hi ha una mínima sensibilitat social al plenari de Barcelona, es votarà divendres." De fet, els socialistes han aprofitat la festivitat d'avui per deixar veure algunes de les cares del partit a Barcelona, com la de Jaume Collboni, amb la mirada posada en les primàries del partit a l'alcaldia.

L’alcalde, Xavier Trias, ha tornat a dir que, tenint en compte reptes socials que planteja la crisi econòmica, els responsables municipals han de treballar plegats i posar-se d’acord per impulsar “bones proposicions com aquesta”, que donin resposta als problemes dels barcelonins que més estan patint els efectes de la crisi.

El pla de xoc contra la pobresa i la desigualtat que aprovarà el plenari extraordinari de divendres és una iniciativa del Grup Municipal del PSC, que a l’octubre de l’any passat va iniciar la campanya “SOS barris” i va començar a recórrer els 30 barris més necessitats de la ciutat per parlar amb veïns i entitats. Abans de Nadal ja van anunciar la petició d’un ple extraordinari per aprovar un pla de barris amb un pressupost de 300 milions d’euros fins a 2020. Segons el president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí i Grau, estan “fent de govern des de l’oposició”, però esperen que la sensibilitat social dels altres grups els permeti que el pla tiri endavant.

Els socialistes acusen el govern de Xavier Trias d’invertir en les zones més cèntriques de la ciutat i d’abandonar els barris de la perifèria a la seva sort. En canvi, l’actual alcalde adverteix que, segons les mateixes dades amb què ha treballat el Grup Municipal del PSC, els índexs de pobresa en aquests barris es van disparar justament mentre l’alcalde era Jordi Hereu.

El pla que proposen els socialistes planteja noves línies estratègiques a 29 barris de Barcelona, com el Raval, el Gòtic, Sant Pere, la Ribera, la Verneda, la Pau, el Besòs o la Marina de Port. Una de les zones més afectades és Nou Barris: tots els barris d’aquest districte quedarien inclosos dins del pla de xoc que proposa el PSC.

L’alcalde Trias assegura que hi ha molts punts d’acord sobre el que s’ha de fer. També s’hi ha mostrat favorable el líder d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, que creu que el ple de divendres servirà per confrontar “la Barcelona real” amb la ciutat rica i avançada en què pensa -diu- el govern de Xavier Trias en impulsar polítiques neoliberals. El president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, ha valorat bé la proposició socialista, però assegura que s’han oblidat d’alguns barris que també requereixen atenció, així que aprofitarà aquests dies per esmenar amb ells el pla.

Fins i tot el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, a qui els socialistes fan responsable d’algunes de les polítiques que volen corregir, s’ha mostrat disposat a donar suport al pla contra la pobresa. Fernández Díaz ha dit que ho farà malgrat que l’origen d’aquesta iniciativa té més a veure amb el debat intern del PSC de Barcelona de cara a les seves primàries que no pas amb problemes sense tractar a la ciutat.

Diversos precandidats a les eleccions primàries del 29 de març per escollir el proper candidat socialista a l’alcaldia han aprofitat la festa dels Tres Tombs de Sant Andreu per deixar-se veure entre els veïns i la resta de dirigents polítics. No hi han faltat, per exemple, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, o l’exregidora de Nou Barris Carmen Andrés.