JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Homenajes de estos se vienen produciendo en Cataluña ininterrumpidamente des del año 2003, debería pedir la dimisión de todos delegados desde ese año. Si no lo ha hecho es por ignorancia y desconocimiento. Todas las asociaciones que asistieron al homenaje a la Guardia Civil están legal y debidamente inscritas... y la naturaleza se fundamenta en un contexto histórico, en absoluto ideológico, y están integradas por familiares de personas que pertenecieron a la División Azul a familiares combatientes republicanos, en un ambiente de reconciliación histórica que lamentablemente usted aquí no quiere entender."

Fernández Díaz ha donat explicacions al ple del Congrés després que, l’11 de maig, la delegada del Govern a Catalunya entregués un diploma a un membre de la Hermandad de Combatientes de la División Azul, que va lluitar amb l’exèrcit nazi a la Segona Guerra Mundial. El ministre ha dit que totes les institucions que van assistir a l’acte “estan legalment inscrites als organismes estatals o autonòmics corresponents i que es fonamenten en un context històric i no ideològic”.

Jorge Fernández Díaz ha respost així al diputat parlamentari de CiU Jordi Xuclà, que li ha demanat l’opinió sobre el reconeixement a la División Azul en l’acte d’homenatge a la Guàrdia Civil que es va celebrar fa dues setmanes a Sant Andreu de la Barca. Fernández Díaz ha destacat en la seva intervenció que aquest tipus d’institucions, formades per familiars, es mouen en “un ambient de reconciliació històrica”. L’acte que va presidir Llanos de Luna va generar molta polèmica a les xarxes socials i la majoria de partits polítics van demanar la destitució de la delegada del Govern o, fins i tot, la desaparició de la Delegació del Govern a Catalunya.