La tranquil·litat que es respirava aquesta tarda en un carrer tan cèntric com la ronda de Sant Pere a vegades desapareix. I això ho saben bé els comerciants. Quan hi ha manifestacions o vagues són els primers que en noten els efectes. JOAN BARBA, gerent de la perfumeria Passion Beaute "Quan es tracta d'una manifestació, depèn de la durada de la manifestació es perd més o no es perd tant. Però sempre hi ha una pèrdua directa." Els botiguers d'aquesta zona recorden bé la vaga general del març de l'any passat. Per això, quan intueixen que una manifestació pot desencadenar actituds violentes prenen mesures de prevenció. Però a banda dels grans esdeveniments com són les vagues generals, molt menys freqüents, darrerament els comericants noten que s'ha multiplicat el nombre de petites manifestacions. Asseguren que no són proporcionals les mesures que s'adopten amb la importància de la protesta. ÒSCAR BASCONES, Vista Óptica "Aquí cada dos per tres es tanca el carrer i es nota amb molta menys afluència de gent." Des de la Confederació de Comerç de Catalunya s'ha proposat per primera vegada que l'Estat creï un fons de compensació per tal que els botiguers no surtin tan perjudicats econòmicament amb aquest tipus d'esdeveniments. A més, asseguren que se senten maltractats. MIGUEL ÁNGEL FRAILE, president de la Confederació de Comerç de Catalunya "Tenim problemes amb les assegurances, i més en zones on és un continu. Es tracta d'ordenar-ho al màxim i resopnsabilitzar els que ho convoquen. S'ha d'intentar millorar els drets de tots." De fet l'any passat els sindicats i la patronal dels comerciants van iniciar converses per redactar un codi de bones pràctiques. També es van iniciar converses amb l'Administració, a qui reclamen més impliació. De moment, mentre els comerciants tenen pressa, sindicats i govern ho segueixen estudiant.

Les manifestacions massives o les vagues generals són esdeveniments més o menys esporàdics. Però últimament pels carrers de Barcelona sovintegen les protestes menys nombroses però que afecten igualment el ritme habitual de la ciutat. Tant les unes com les altres, però, incideixen sobretot en l’activitat comercial.

Per això el president de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha demanat aquest matí en la comissió parlamentària sobre els mètodes de seguretat en esdeveniments massius que les administracions o les companyies asseguradores creïn un fons de compensació econòmic per sufragar els possibles desperfectes ocasionats en cas de manifestacions però també les pèrdues econòmiques indirectes, com la reducció de vendes.

Fraile assegura que “el dret a manifestar-se ha de comportar responsabilitats per part de qui ho convoca” i entre tots, diu, cal adoptar una sèrie de mesures perquè els comerciants no se sentin maltractats ni desprotegits. El president de la CCC ha explicat que últimament “hi ha moltes manifestacions amb poques persones que tenen tot el dret a manifestar-se, però no pot ser que per això es tallin vies importants com la Diagonal”. Per això demana més col·laboració per part de la Generalitat i també per part dels sindicats.

De fet l’any passat es van iniciar converses amb les dues parts. La patronal del comerç volia pactar un codi de bones pràctiques amb les organitzacions sindicals per reordenar l’activitat dels piquets informatius, per exemple. Però el diàleg va quedar aturat i a data d’avui encara no s’ha arribat a cap acord.

A més, els comerciants situats al centre de la ciutat, per on passen totes les concentracions, noten que les quotes de les asseguradores pugen cada vegada més de preu i no sempre compensen tots els desperfectes.