El decàleg proposat per la CUP per tornar a pujar al tren del reformulat 9-N reclama, entre d’altres, que s’activi una comissió que controli la campanya de la consulta, que es dissenyi un cronograma amb totes les fases que han de portar al 9-N i que es garanteixi i promogui una campanya deliberativa arreu i “comptant amb el món local”. Un dels punts que ha volgut emfasitzar més el conseller Homs és que el govern assumirà “la responsabilitat única” i última en cas que hi pugui haver qualsevol incident.

Amb aquest decàleg el govern considera que “hi ha possibilitats” de restablir una unitat que Homs ha definit com a “tècnica” i que, de moment, no es pot considerar política.

“El president és qui té la facultat de convocar eleccions”

Quan ha estat preguntat sobre la reacció del govern a la petició formulada ahir per l’ANC i Òmnium de convocar en un màxim de tres mesos unes eleccions plebiscitàries, Homs ha insistit que “la facultat de convocar eleccions és exclusiva del president, i indelegable”. El conseller ha recordat que Mas “va ser el primer a parlar-ne fa més d’un any quan ningú no en volia parlar”. Homs ha confirmat la intenció del president d’obrir una roda de contactes amb tothom, “amb tots els que són partidaris del dret a decidir”.

“Herrera és ben lliure d’anar a votar o no”

Tot i dir que el govern espera que l’acord es pugui ratificar en les pròximes hores, Homs també ha volgut ser prudent: “vista l’experiència dels últims dies no dono res per fet”. Tampoc no ha volgut aclarir quina és la percepció de la resta de forces del bloc proconsulta a la proposta formulada per la CUP. El portaveu del govern sí que s’ha referit a l’anunci fet per Joan Herrera (ICV) que no anirà a votar el 9-N: “Herrera és ben lliure d’anar a votar o no, de la mateixa manera com ho han anunciat Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera.”

Per acabar, el govern confia que el 9-N “sortirà bé, serà un èxit de tota la gent partidària del dret a decidir”. “La gent a Catalunya no callarà. Ens expressarem. No com volíem però ho farem. Allò que pretenien els de Madrid no ho farem. No se li poden posar murs a la participació democràtica”.

ERC refreda l’anunci del govern

Des d’Esquerra Republicana, han refredat  l’anunci fet pel govern. La portaveu, Anna Simó, només ha admès converses amb Iniciativa, Esquerra Unida i la CUP i ha evitat parlar de preacord per restablir la unitat.

Iniciativa tampoc se’n sent part

I a Iniciativa no ha agradat el fet que l’acord hagi sigut només entre la CUP i el govern de la Generalitat, sense comptar amb l’opinió de la resta de partits. El secretari general del partit, Josep Vendrell, hi troba a faltar un compromís per convocar eleccions anticipades. Els ecosocialistes continuen sense donar suport al 9-N si no es converteix exclusivament en una jornada de protesta contra la prohibició del govern espanyol.