Entre els carrers de Miquel Àngel i de Papin hi ha la nova seu de l'Orfeó de Sants. Són 4.400 metres quadrats que es van començar a construir l'any 2007. Les obres, però, estan aturades des de fa dos anys perquè l'entitat es troba en concurs de creditors i no ha pogut acabar de pagar el projecte. A més, durant aquest temps un grup de persones han ocupat l'immoble. Tot i que un jutge ha de decretar ara el preu de l'edifici, l'Ajuntament ja s'ha ofert a comprar-lo per tal de cedir-lo a diverses entitats del barri. La solució també busca donar un cop de mà a la complicada situació econòmica que viu l'Orfeó. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Amb això es liquidarien en principi tots els imports que queden encara per fer front a l'Orfeó de Sants. El que estaríem és en disposició que l'Orfeó de Sants com a entitat pogués utilitzar com qualsevol altra entitat una part d'aquest espai." La decisió ha agradat tant als veïns com a aquesta entitat històrica. LLUÍS GÓMEZ, president de l'Orfeó de Sants "Poder compartir-ho amb les entitats que ho necessitin del barri o de la resta de Barcelona que tinguin necessitat d'una infraestructura és la millor manera d'aprofitar un edifici com aquest." Per comprar l'immoble, però, l'Ajuntament vol aconseguir diners d'un solar municipal que actualment és un aparcament provisional. L'espai es treurà a concurs en règim de dret en superfície, per tal que un operador privat hi construeixi una residència universitària i la gestioni. Per l'adjudicació, l'empresa que guanyi el concurs pagarà prop de vuit milions d'euros, i 75.000 euros més per cada any que l'exploti.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha anunciat que l’Ajuntament vol “posar en valor un edifici important al cor de Sants” que actualment està a mig construir. La fundació Orfeó de Sants està en concurs de creditors perquè només ha pogut fer front a la construcció d’una part de la finca i també del 77% del cost del projecte. L’Ajuntament costejarà la construcció de l’edifici, de 4.392 m2- i també del deute que ha deixat l’entitat sobre el projecte arquitectònic. Martí ha afirmat que d’aquesta operació es beneficiaran moltes entitats que podran traslladar les seves activitats al nou edifici -que passarà a ser de titularitat pública- “amb voluntat d’ajudar l’Orfeó”. No s’han donat detalls de com serà la gestió de l’edifici, tot i que el regidor ha parlat de diferents fórmules de gestió en què s’impliquin les entitats.

El president de l’Orfeó de Sants, Lluís Gómez, ha assegurat a BTV que es tracta de “la millor solució per a l’entitat”. Segons Gómez, el compromís de l’associació “és ajudar a la gestió cultural de l’edifici”. Actualment, les activitats de l’entitat es fan a la Parròquia dels Dolors i es preveu que es traslladin en un futur al nou edifici.

Aparcament de motos al carrer de Viriat

El regidor ha explicat que l’Ajuntament “aprofitarà” els ingressos que s’obtinguin del solar dels números 37-39 del carrer de Viriat, on actualment hi ha un aparcament en superfície. El govern municipal ha aprovat treure a concurs públic la creació del dret de superfície d’aquest solar per un import de vuit milions d’euros i 75.000 € anuals fixes i que permetrà la construcció d’un edifici d’un màxim de 14 plantes destinat a residència d’estudiants universitaris. El concurs públic s’obrirà en els pròxims mesos i s’espera que es pugui adjudicar l’obra a la primavera de 2015 i que els treballs s’allarguin durant dos anys. La resta dels ingressos obtinguts de la residència d’estudiants es destinaran a “millorar espais públics del districte”, segons ha dit el regidor.