El clima preelectoral ha impregnat un debat sobre l'estat de la ciutat amb aires de balanç de mandat. L'alcalde hi ha defensat una acció de govern centrada en l'ocupació i l'atenció a les persones. Iniciativa, en canvi, veu un govern insensible a les necessitats socials, i el PSC en lamenta una aposta pel luxe que, diu, ha generat més desigualtats. Trias ha admès que s'han ampliat, però que es treballa per contenir-les, i ha acusat el govern anterior de ser-ne el responsable. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Què els passava quan manaven? Estaven a la Lluna? Segons quines coses em critiquen i em diuen no són invents meus. Què hem fet? Posar ordre." GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "El que està fent és oposició a l'oposició. Perquè no fa ja d'alcalde, només li queden tres mesos. Governi!" RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Les seves paraules, alcalde, s'instal·len en la retòrica del benestar i l'ocupació, però els seus fets parlen de negocis i beneficis privats." La qüestió nacional s'ha colat també al debat. El PP ha acusat l'alcalde de rendir-se a la independència i Esquerra, de falta d'ambició. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+DCat+Rcat "Comptin amb nosaltres si estan disposats a treballar sense complexos, sincronitzant els rellotges amb el país. Nosaltres els demanem que construïm un nou país i una nova ciutat." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostè el que ha tingut és un problema de conviccions. I vostè ha traït aquell canvi i ho ha substituït per ser l'alcalde de l'estelada i l'alcalde de la independècia." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Vostè voldria que jo fes el que vostè vol. Jo amb vostè puc col·laborar en coses, però no faré el que vostè vol." Amb dues propostes de socialistes i populars, el consistori ha rebutjat avui el pressupost de la Generalitat i ha forçat el govern a portar-la als tribunals per reclamar-li el deute que té amb Barcelona. Una acció que l'executiu municipal ha dit que no farà perquè els diners ja tenen un calendari de retorn.
L’informe sobre l’estat de la ciutat és un dels canvis que l’alcalde Trias va introduir als plenaris quan va començar a governar la ciutat, un gest “de qualitat democràtica” segons ha explicat avui. És un informe exhaustiu sobre Barcelona que es presenta cada principis d’any. El d’aquest divendres, però, ha anat molt més enllà. Tenia un deix de balanç de tot un mandat, cosa inevitable només quatre mesos abans de la convocatòria electoral.
Dues Barcelones: la de l’alcalde Trias i la de l’oposició
A Trias se l’ha vist satisfet de la feina feta. Assegura que Barcelona “és una ciutat forta, solvent i creïble” que ha superat “els anys més durs de la crisi”. Per l’alcalde, la ciutat “genera confiança, fa dèficit zero, paga a 30 dies i el nivell d’endeutament és controlat”. I hi afegeix que ho fa invertint més de 2.000 milions d’euros aquest mandat, especialment en atenció a les persones i a corregir les desigualtats entre barris. Trias, però, reconeix que on encara hi ha molta feina a fer és en la seva principal prioritat, l’atur, tot i que la ciutat ha aconseguit baixar de la barrera psicològica dels 100.000 aturats.
L’anàlisi que han fet els grups de l’oposició, però, ha coincidit ben poc amb el balanç de l’alcalde. Els partits li han criticat sobretot la manca d’un model de ciutat, l’atur “intolerable” que té Barcelona i l’increment dels desequilibris socials i també sobre el territori, als districtes. Pel president del Grup Municipal del PSC, Gabriel Colomé, el discurs “no ha estat a l’altura” i s’ha limitat a ser “una llista de la compra”. Colomé assegura que Trias ha fet una “política neoliberal”, “més de Merkel” que no pas d’Obama i que “no s’ha posat el creixement al servei de les persones”, ni dels districtes. En un sentit similar s’ha expressat Ricard Gomà, d’ICV-EUiA. Pel líder dels ecosocialistes, la gestió municipal no ha fet sinó que augmentar les desigualtats i els desequilibris, amb “una vergonya” que ho sintetitza tot, un Ajuntament que té superàvit tot i la crisi profunda en què viuen molts dels ciutadans. Per la seva banda, Jordi Portabella, d’Unitat per Barcelona, ha utilitzat un to més conciliador amb Trias, encara que també li ha retret la manca d’un model de ciutat. Per Portabella, Trias ha optat per un “fràgil ecosistema” d’acords, amb el PP a principis de legislatura i amb els partits d’esquerres al final, entre els quals “hi ha un abisme”.
Barcelona, capital d’Estat
El procés sobiranista també ha estat present en l’informe sobre l’estat de la ciutat, tot i que amb opinions contraposades. Mentre que Trias s’ha compromès a estar “sempre al costat del govern de la Generalitat” en les decisions importants que s’han de prendre “els propers dies i mesos”, Portabella li ha reclamat més “concentració” per veure com es resol el futur immediat de Barcelona com “la futura capital d’un estat”. A l’altre extrem, Alberto Fernández Díaz, ha acusat a l’alcalde d’estar “únicament pendent de la independència”, i de fer més de “delegat del senyor Artur Mas” que no pas de governar. Pel líder dels populars, Trias s’ha dedicat a fer seguidisme de l’herència política del tripartit, amb acords com el dels pressupostos amb el PSC, “que resten en lloc de sumar”, i girant l’esquena a problemes latents com el de Can Vies.