PSC, PP i ICV-EUiA s’han aliniat en el plenari d’aquest mes de gener per tirar endavant dues proposicions referents al deute de la Generalitat amb l’Ajuntament. La primera, impulsada pels socialistes, insta tant l’alcalde com el govern municipal a deixar sense efecte l’acord signat entre els dos executius per reduir el dèficit pendent a canvi de l’adquisició de tres immobles: la Model, la nau central de Can Batlló i el número 8-10 de la via Laietana. A més, demana al govern municipal que interposi un recurs judicial per reclamar el deute. La proposta dels populars rebutja els pressupostos de la Generalitat i reclama que els comptes n’incloguin la liquidació.

Gabriel Colomé (PSC) ha recordat a l’alcalde, Xavier Trias, que altres batlles catalans ja han recorregut als tribunals per exigir el pagament que la Generalitat ha contret amb els seus municipis. El socialista demana que es doni compliment a les resolucions que han sorgit del plenari al respecte i no se signin acords com l’esmentat, que les incompleix.

Des del PP, Xavier Mulleras ha retret a Trias que “serà recordat per la seva actitud de submissió a Artur Mas”. També ha criticat l’operació immobiliaria acordada entre l’Ajuntament i la Generalitat perquè, diu, “ens endossen tres immobles que són actius trampa i que ens costen molt més del que valen”.

El regidor d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre, ha apuntat que el govern municipal que sorgeixi de les eleccions del 24 de maig “heredarà” el deute de la Generalitat. Ha lamentat que tots els acords a què han arribat les dues administracions “són contraris a l’interès municipal” i ha acusat el consistori de “renunciar a defensar l’interès de Barcelona”.

Joan Laporta (ERC+Rcat+Dcat) s’ha mostrat contrari a les dues proposicions i en ambdós casos ha argumentat que els impagaments de la Generalitat tenen el seu origen en “l’ofec financer” que pateix l’executiu català per part del govern espanyol.

La tinent d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha lamentat que es vulgui “judicialitzar” el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament i ha negat rotundament que no s’estigui complint el calendari de pagaments pactat.