Segons l’informe de la Comissió d’Empara del Reglament de Participació, els vots del PDeCAT i la CUP en contra de les preguntes de la multiconsulta són invàlids, ja que no s’argumenten amb cap base jurídica. Per això, considera que el “no” del Ple a les preguntes sobre la remunicipalització de l’aigua i el canvi de nom de la plaça d’Antonio López s’hauria de convertir en un “sí” automàticament després d’eliminar els vots invàlids.

Les entitats volen tornar la multiconsulta al ple

Ara bé, l’informe no és vinculant, per tant només pot emetre recomanacions als grups polítics. En aquest sentit, les entitats proposants (Aigua és Vida, Tanquem el CIE i Metromuster) han demanat “responsabilitat” als partits per respectar el que diu la Comissió. Albert Recio, de la FAVB, ha dit que “haurien de prendre una resolució d’urgència per donar llum verda a les dues consultes” aprofitant que aquest divendres hi ha ple a l’Ajuntament. Si no, ha advertit, “nosaltres seguirem treballant i presentarem un recurs de reposició”.

De fet, poc després, el govern municipal ha comparegut per dir la seva sobre l’informe de la comissió. La regidora de Participació, Gala Pin, ha desestimat que el ple inclogui cap punt a l’ordre del dia sobre la multiconsulta, sinó que l’executiu esperarà a tenir el recurs de reposició de les entitats. Això sí, Pin ha defensat que l’informe demostra que “els partits de l’oposició tenen ara una altra oportunitat per rectificar”. A més, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha dit que l’informe “avala la idea” que la votació de l’oposició contra la multiconsulta “se situa fora de la legalitat”.

La CUP acata la resolució de la Comissió

Pel que fa als grups de l’oposició, aquest divendres només han opinat la CUP i el PSC. La regidora cupaire Eulàlia Reguant, ha dit que “evidentment assumim l’informe i si diu que cal fer la multiconsulta, nosaltres no ens hi oposarem”. La CUP, de fet, va ser l’únic partit que pocs dies després de la votació en plenari va retractar-se del seu posicionament de vot.