La participació a les eleccions municipals de Barcelona va ser molt desigual per barris i, si ens centrem en les dades de les seccions censals, trobem diferències abismals entre el percentatge de votants i el d’electors depenent de la zona. Un exemple molt significatiu: només un 27,26 % dels ciutadans amb dret a vot de la secció censal 26 del Gòtic van passar per les urnes. En aquest punt de la ciutat, que correspon a les barriades de Sant Just i Pastor i de Regomir, tan sols van votar 459 persones de les 1.684 que podien fer-ho. En canvi, a la secció censal 27 de les Tres Torres —carrer del Doctor Carulla i entorns— van dipositar el seu vot gairebé el 80 % dels electors, un total de 815 sufragis sobre els 1.021 possibles.
El matís: més de 900 empadronats sense domicili fix
L’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic recalca que la baixa participació en la secció censal 26 s’explica perquè inclou 920 persones empadronades sense domicili fix. És a dir, que tenen dret a vot, però que no viuen al barri de manera continuada. És el cas, per exemple, de persones que dormen al carrer i que, com que no tenen llar, estan empadronades al Centre de Serveis Socials del Gòtic, al número cinc del carrer del Correu Vell. Aquest fet altera les dades de participació, ja que són ciutadans que probablement no voten.
Amb aquest matís, el percentatge creix del 27,26 % al 60,08 %. Si obviem, doncs, aquesta zona del Gòtic, les següents seccions censals amb menys participació són dues al Besòs i el Maresme, la 89 i la 82, on van acudir a les urnes, respectivament, el 28,56 % i 32,08 % de veïns amb dret a vot; la número 68 del Carmel (30,48 %) i la secció censal 1 de Trinitat Vella, que ha registrat una participació del 34,27 %.
Si mirem les 12 seccions censals amb més participació, trobem que 11 pertanyen al districte de Sarrià – Sant Gervasi i una, a Sant Martí (a la Vila Olímpica del Poblenou). Entre les 12 zones amb menys participació, dues són a Ciutat Vella (al Gòtic i al Raval); sis, a Nou Barris; una, a Sant Andreu; dues, a Sant Martí i una, a Horta-Guinardó (al Carmel).
El mapa de la participació per barris a Barcelona
El barri de la Clota, on més es vota en blanc
Una altra curiositat de l’escrutini de les eleccions municipals de Barcelona és el vot en blanc. El barri de la Clota ha registrat un 3,17 % de vots en blanc. La xifra més alta per barris. Si mirem la dada per seccions censals, trobem que al centre de la Vila de Gràcia —concretament, a la plaça de la Vila i voltants— es va registrar un 4,56 % de vots en blanc (secció censal 47). Completen el rànquing la secció censal 164 de Sant Antoni (3,25 %) —l’àrea més pròxima a la plaça de la Universitat—, la 17 del Raval (3,24 %) —al tram central de Joaquín Costa— i la 33 de la Marina del Port (3,17 %), al veïnat de Plus Ultra.
Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?
- Resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona | Així hem seguit l’escrutini del 28-M
- Resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona per barris | MAPA
- Resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona per seccions censals: Què voten els veïns?
- Resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: ciutat, districtes i barris | GRÀFICS
- Resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona per districtes | MAPA
- Pactòmetre de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Quins pactes hi haurà a l’Ajuntament?
- Quan sabrem els resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona per barris?