(ACN/Redacció) Els possibles pactes, i també els vetos entre partits, segueixen marcant l’agenda del vuitè dia de la campanya electoral per a les eleccions del 12-M. Les diferències entre independentistes i els atacs al cap de llista del PSC, Salvador Illa, albiren un escenari complicat pel que fa a l’entesa postelectoral entre les diferents formacions per formar govern.

Salvador Illa (PSC) descarta un pacte amb Junts perquè són “incompatibles”

Malgrat haver estès la mà aquest dijous a Junts per arribar a acords després de les eleccions, el cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha fet marxa enrere i ha descartat un pacte amb la formació de Carles Puigdemont. Illa creu que tenen “lògiques incompatibles”. El socialista també ha admès que no es veu fent president un candidat independentista i ha garantit que la decisió sobre la presidència “es prendrà a Catalunya”.

Carlos Carrizosa (Cs) creu que Illa intenta “tapar-se les vergonyes” fent marxa enrere

Un dels candidats a la presidència més crítics amb les últimes declaracions d’Illa ha estat Carlos Carrizosa, que ha dit que no es refia de les paraules del socialista. El cap de llista de Cs ha assegurat que Illa està fent “cants de sirena permanents” a l’independentisme i que “quan a un se li veu el llautó corre a tapar-se les vergonyes“.

Puigdemont (Junts+) i Aragonès (ERC) intercanvien retrets

En el bàndol independentista, Carles Puigdemont posa una condició en cas que pugui formar un govern de coalició després del 12-M: els partits que hi entrin “s’han de comprometre a fer un front comú a Madrid“, en referència a Esquerra. Per això, ha insistit que no aprovaran uns pressupostos de l’Estat si no es reverteix la situació i també la modificació de la LOFCA perquè Catalunya recapti el cent per cent dels impostos.

Per la seva banda, el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, ha assenyalat que Puigdemont demostra “poca ambició” i “manca de lideratge” i ha explicat que el candidat de Junts “va declinar” de liderar la negociació amb l’Estat. Per això li ha etzibat:”Benvinguda la rectificació”.

La CUP també s’ha referit als vetos i possibles pactes postelectorals. La candidata Laia Estrada s’ha situat com l’únic partit que no farà pactes “per poltrones” i ha recordat que tenen “limitació de mandat i limitació de sou”. Els cupaires han presentat aquest divendres una de les propostes principals del seu programa: col·locar 3,5 milions de plaques fotovoltaiques a l’AP-7.

Carnero acusa Puigdemont d’haver marxat “en un maleter”

Les declaracions del president de la UGT, Matías Carnero -que tanca la llista del PSC-, sobre el candidat de Junts han aixecat polseguera. En un míting amb Salvador Illa, ha assenyalat que Carles Puigdemont se’n va anar a Brussel·les “plorat, en un maleter, i no sé si cagat i pixat”. Un atac que ha fet que la cap de campanya dels socialistes, Lluïsa Moret, demani “disculpes” per el que ha considerat “un fet aïllat”.

Per a l’objecte de l’atac, Carles Puigdemont, les paraules de Carnero mostren “la cara del que ens espera si Illa és governador civil de Catalunya”. També hi ha dit la seva el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha acusat Illa i el PSC de ser un partit de contradiccions, que “al matí l’abraça, a la tarda t’insulta i a la nit t’empeny”.

VOX marca distància amb Aliança Catalana

El cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, ha negat que la seva formació tingui frontera electoral ni coincideixi amb Aliança Catalana perquè, segons ell, Vox “no vol fer sentir estranger cap espanyol a Catalunya”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?