El solar del Raval ubicat entre els carrers de Sant Rafael i Sant Martí, buit des de feia dècades, bull d’activitat constructiva d’ençà que ha engegat la construcció d’un bloc de pisos de protecció oficial. La promoció és fruit del conveni signat el 2020 entre l’Ajuntament de Barcelona i entitats d’habitatge social. L’edifici, que s’espera que estigui enllestit el segon semestre de l’any vinent, tindrà 44 habitatges d’un i de dos dormitoris (d’entre 55-65 m² útils) que es destinaran a lloguer, amb un preu que oscil·larà entre els 350 i els 500 euros. Quatre dels habitatges són adaptats.

Els beneficiaris dels pisos de lloguer hauran d’estar inscrits al Registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial de Barcelona. Aquest és un projecte finançat per la Unió Europea a través dels fons europeus de recuperació Next Generation. La inversió estimada és d’uns sis milions d’euros.

44 habitatges, trasters i un pati central

Aquesta promoció la tira endavant la Fundació Salas i la Fundació Nou Lloc. La primera s’encarrega de la construcció dels habitatges, i la segona, de la gestió. Manel Rodríguez, director general de la Fundació Salas, explica que “l‘Ajuntament ha cedit l’ús del sol però en conserva la titularitat. Construïm al nostre risc, financem i ens endeutem nosaltres”. Amb aquest model, segons Rodríguez, “l’Ajuntament evita perdre diners”. Quan s’acabi l’obra, la Fundació Nou Lloc gestionarà els habitatges durant 99 anys.

Es tracta d’un edifici amb la màxima qualificació energètica obtinguda per disposar d’instal·lacions d’eficiència com ara la climatització centralitzada. També està prevista la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l’edifici. D’aquesta manera es vol millor l’eficiència energètica i reduir el consum d’electricitat i d’emissions de CO2.

La planta baixa, d’uns 656 metres quadrats construïts, preveu un local municipal, 44 trasters de 4-5 metres quadrats cadascun, i consergeria.

Una futura plaça amb usos per determinar

El bloc de pisos ocuparà la meitat del solar i la resta serà una plaça. El que ja està definit, tal com explica Joan Ramon Riera, comissionat d’Habitatge, “és que els baixos els adquirirà l’Ajuntament. El compromís és que siguin per a la promoció esportiva i usos esportius. La idea és que aquí segueixi havent-hi activitat i promoció esportives”.


Encara falta concretar l’ús final que tindrà la plaça però, segons Riera, es decidirà amb el veïnat.