(ACN) Últimes hores de la campanya per a les eleccions del 12-M. Els partits encaren el final de la campanya amb crides al vot i crítiques als contrincants. Les enquestes apunten que els pactes seran imprescindibles després de les eleccions i en els darrers actes els candidats han demanat el màxim suport a les urnes. L’actualitat ha marcat també la penúltima jornada de campanya electoral i els presidenciables hi han dit la seva sobre l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell.

Puigdemont acusa el PSC d'”allunyar-se de la lluita social” pel català 

Carles Puigdemont acusa el PSC d’haver-se “allunyat” de la lluita social per la llengua. Així ho ha criticat aquest dijous el candidat de Junts, en una conversa amb l’escriptor Albert Sánchez Piñol. “Hem de recuperar els orígens de la lluita del català com una lluita social. I em sap molt greu veure que l’actual PSC s’allunya d’aquesta tradició”, ha dit. En aquest context, i davant d’una situació “alarmant” de la llengua, Puigdemont ha defensat que aquesta ha de ser “la legislatura de la llengua” i ha apostat per una reforma jurídica.

Puigdemont també ha considerat “inacceptable” l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. Ha dit que “s’ha de contestar amb tota la força, amb tot el dret i amb tota la raó”.

Aragonès es compromet a culminar el 2 % per a cultura

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, s’ha compromès a culminar el 2 % del pressupost per a la conselleria de Cultura els propers set mesos si manté la presidència de la Generalitat. Ho ha dit en l’acte d’aquest dijous a l’espai Ideal de Barcelona. Aragonès ha acusat Salvador Illa d'”abandonar” la llengua en campanya i ha alertat que farà el mateix si governa. També ha criticat Junts per no haver destinat prou recursos al català quan ha format part de l’executiu.

Aragonès també ha rebutjat “frontalment” l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. “Una fusió bancària que només empitjoraria la falta de competència que ja patim, destruiria llocs de treball i faria minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la”, ha dit.

Albiach demana al Govern espanyol que “pari els peus” al BBVA

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha demanat al Govern espanyol que “pari els peus” al BBVA. En declaracions a la premsa a Vila-seca (el Tarragonès), ha reclamat a l’executiu estatal que insti la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a aturar l’operació. “Cal posar límits a la cobdícia i l’ambició del sector bancari”, ha advertit. A banda, i també des de Vila-seca, Albiach ha dit prou a tractar la demarcació de Tarragona com a “pati del darrere” de Catalunya. “Per què les comarques gironines són unes privilegiades i en canvi volen tractar Tarragona com si fos el pati del darrere?”, s’ha preguntat.

Illa recorda que el PSC no va aprovar el projecte del Hard Rock: “Jo no amago el cap sota l’ala”

El candidat del PSC ha recordat en una entrevista a TV3 que la llicència per al Hard Rock no la va donar el seu partit, sinó ERC i Junts. Assegura que la diferència és que el seu partit “no amaga el cap sota l’ala”. Illa ha demanat el vot per a la seva formació per poder obrir una nova etapa a Catalunya, que inclogui una millora en el finançament. Ha referemat que no acceptarà mai els vots de Vox ni d’Aliança Catalana per poder governar.

Illa també s’ha mostrat en contra de l’oferta d’adquisició pública (OPA) del BBVA a tots els accionistes del Banc Sabadell, perquè suposaria una “excessiva concentració en el sector financer que no és bona per als clients”.

Fernández, preocupat per si l’OPA al Sabadell afecta negativament les pimes

El candidat del PP, Alejandro Fernández, s’ha mostrat “enormement preocupat” per si l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell afecta “negativament” les petites i mitjanes empreses catalanes i la lliure competència. “No m’agrada”, ha afegit en un missatge des del seu compte d’X. El BBVA vol aconseguir el control del Sabadell i ha fet la mateixa oferta que el Consell d’Administració del banc català ja va rebutjar en considerar que infravalorava el seu valor. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara amb l’OPA el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del Consell d’Administració del Sabadell.

La CUP reclama una banca pública

La CUP s’ha mostrat contrària a l’OPA sobre el Banc Sabadell. El cap de llista de la formació per Tarragona, Sergi Saladié, ha apuntat que “aquesta concentració empresarial elimina la intervenció de la ciutadania” i enriqueix encara més les grans empreses. Saladié ha recordat que es va “desmantellar el sistema de caixes”, que tenia “visió social”, i ha alertat sobre el fet que el sistema bancari quedi en mans de poques empreses. Amb tot, el candidat anticapitalista ha reclamat la constitució d’una banca pública “que actuï com a contrapoder econòmic i financer” i que faci “fluir els diners, l’economia i els crèdits a la ciutadania que ho necessita”.

Vox evita valorar l’OPA del BBVA 

El líder de Vox, Santiago Abascal, i el candidat de Vox, Ignacio Garriga, han coincidit a apuntar que no tenen opinió sobre l’OPA del BBVA al Banc Sabadell, tot i que tots dos han advertit sobre els perills de la “concentració política i bancària a l’Estat”. Abascal ha afirmat que seria una “imprudència” que ell parlés sobre aquesta operació, però sí que ha criticat la “concentració política, mediàtica i bancària”, que “són elements que ens han de posar en guàrdia”. Garriga ha insistit a mostrar la “prudència” de la seva formació sobre aquesta operació en concret, però ha recordat que qualsevol concentració de poder, ja sigui política, mediàtica o bancària, “preocupa” a Vox, perquè “resta als ciutadans capacitat de decidir”.

Carrizosa (Cs): “L’alcaldessa de Ripoll és Junts a les tres de la matinada i amb tres copes de més”

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que fa anys que la ultradreta va entrar al Parlament de Catalunya, molt abans que ho fes Vox. En una entrevista al programa ‘bàsics’, el líder de Cs ha acusat Junts+ Puigdemont per Catalunya d’amagar la seva veritable cara i “ser un partit xenòfob que ho amaga”. El cap de llista de la formació taronja ha criticat la política identitària de la formació de Carles Puigdemont i l’ha acusat de ser la versió descafeïnada d’Aliança Catalana, liderada per Sílvia Orriols: “L’alcaldessa de Ripoll és Junts a les tres de la matinada i amb tres copes de més”, ha sentenciat.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?