detenció Puigdemont manfiestacions Barcelona

Segueix el minut a minut de la detenció i la posada en llibertat de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l’Alguer per les autoritats italianes. Aquí trobaràs les reaccions i el que va passant al voltant d’aquest fet i també totes les protestes convocades.

A Barcelona, hi ha convocades protestes aquest divendres a la tarda. Al matí, una manifestació ha tallat la Diagonal a primera hora.

20:10
   

Comença la concentració a la plaça de Sant Jaume

Ja està en marxa la concentració a la plaça de Sant Jaume contra la detenció de Carles Puigdemont. Centenars de persones es concentren en un acte polític, que ha estat organitzat i convocat per l’Associació de Municipis per la Independència i que té el suport d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República. Demanen la llibertat total per a Carles Puigdemont.

19:47
   

Comença la manifestació dels CDR als Jardinets de Gràcia

Pocs minuts després de les 19 h ha arrencat la protesta que havien convocat els CDR al passeig de Gràcia i, ara mateix, la manifestació baixa pel passeig de Gràcia. Hi participen prop d’un centenar de persones. Tot fa pensar que es dirigiran cap a la plaça de Sant Jaume, on a les 20 h s’ha convocat una concentració davant de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una crida que ha fet l’Associació de Municipis per la Independència a través de les xarxes socials.

19:12
   

Puigdemont: “Espanya no perd mai l’oportunitat de fer el ridícul”

Aquest divendres a la tarda, l’expresident de la Generalitat ha sortit de la presó, després que el jutge n’hagi decretat la llibertat sense mesures cautelars. Puigdemont, ha fet una piulada a Twitter en què ha assegurat que malgrat que “la decisió del TGUE és claríssima, Espanya no perd mai l’oportunitat de fer el ridícul”. El tuit l’ha acompanyat amb una fotografia en què surt acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i de la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. 

18:55
   

El ponent per l’informe del Consell d’Europa sobre el cas de l’1-O veu amb “preocupació” la detenció de Puigdemont

El ponent per l’informe del Consell d’Europa (CoE) sobre el cas de l’1-O, Boris Cilevics, veu amb “preocupació” la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia. En un missatge a les xarxes socials, el diputat letó ha recordat que la resolució aprovada al juny per l’Assemblea del CoE recomanava a Espanya retirar les euroordres. “La resolució demanava a les autoritats espanyoles que “consideressin la possibilitat d’abandonar els procediments d’extradició contra els polítics catalans residents a l’estranger imputats pels mateixos càrrecs” que els condemnats pel seu paper al referèndum inconstitucional del 2017 i que van ser indultats l’estiu passat”, ha remarcat.

18:37
   

Es mantenen les protestes dels CDR i les concentracions als ajuntaments

Tot i que Carles Puigdemont ja ha estat posat en llibertat, els CDR mantenen la convocatòria de protestes previstes per aquesta tarda a Barcelona. La manifestació està prevista a les 19 h i sortirà des dels Jardinets de Gràcia. 

Per altra banda, també es mantenen convocades les concentracions davant dels ajuntaments, convocades per les entitats independentistes.

18:29
   

La fiscalia belga diu que “el procediment en curs” per l’euroordre de Puigdemont està “en suspens en espera” del TGUE

La fiscalia belga ha assegurat que “el procediment en curs” als tribunals belgues per l’euroordre contra l’expresident Carles Puigdemont està “en suspens, en espera” del Tribunal General de la Unió Europea. En un comunicat, el ministeri fiscal de Bèlgica ha afirmat que el procés està parat “en espera d’una decisió final sobre l’aixecament de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont” per part del TGUE. Des de la fiscalia no han volgut comentar la detenció de Puigdemont a Itàlia i diuen que són les autoritats italianes les que s’han de pronunciar al respecte.

Si bé el TGUE va rebutjar al juliol retornar de forma cautelar la immunitat a Puigdemont, aquest tribunal amb seu a Luxemburg encara no ha analitzat el fons del cas. És a dir, la demanda contra el Parlament Europeu per l’aixecament de la immunitat a Puigdemont i els també eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí. Un pas que els de Junts denuncien que es va fer de forma “irregular”.

18:08
   

Puigdemont surt de la presó i queda en llibertat sense mesures cautelars

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont ha estat alliberat hores després de ser detingut a Sardenya aquest dijous i pocs minuts després de les 18 h ha sortit a peu de la presó. El jutge del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser ha decidit posar Puigdemont en llibertat sense mesures cautelars i segons ha explicat Josep Lluís Alay, director de l’oficina de l’expresident haurà de comparèixer davant del jutge el proper 4 d’octubre. Puigdemont s’havia desplaçat a l’illa italiana per participar aquest divendres en un seguit d’actes oficials a la ciutat de l’Alguer.

17:38
   

Desenes de persones es concentren a la porta de la presó de Sàsser esperant la sortida de Puigdemont

Desenes de persones amb banderes de Sardenya i estelades es concentren aquest divendres a la tarda a les portes de la presó de Giovanni Bachidu de Sàsser esperant la sortida en les pròximes hores de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. L’expresident abandonarà el recinte després de quedar en llibertat un cop celebrada la vista a la Cort d’Apel·lació de Sàsser i sense que pugui sortir de l’illa en els propers dies fins que no es resolgui l’euroordre. Fins als accessos de la presó, s’hi han desplaçat la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, i la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

17:22
   

Aragonès celebra que Puigdemont surti de la presó de Sàsser i demana la seva “llibertat total”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que l’expresident Carles Puigdemont pugui sortir de la presó en les pròximes hores en espera que es resolgui el procés sobre l’euroordre. Mentrestant, Puigdemont haurà de romandre els propers dies a Sardenya. En un tuit, el president de la Generalitat ha exigit la “llibertat total” de Carles Puigdemont i de “tots els represaliats”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, viatjaran aquesta nit a Sardenya. Tenen prevista l’arribada a l’illa a les 11 del matí de demà dissabte.

16:53
   

Puigdemont sortirà “probablement” avui de la presó

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, sortirà “probablement” avui de la presó després que el ministeri fiscal no hagi demanat mesures cautelars, però no podrà sortir de Sardenya i continuarà el procés d’extradició que ha iniciat Espanya. Així ho interpreta la defensa de l’expresident després de la vista a la Cort d’Apel·lació de Sàsser. En declaracions als periodistes des de les portes del tribunal, el director de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay, ha explicat que el jutge ha preguntat a Puigdemont si quan surti de la presó té previst anar a Espanya i que l’expresident li ha respost que “no” i que es quedarà a Sardenya a disposició de la justícia.

16:13
   

El jutge allibera Puigdemont sense mesures cautelars a l’espera de resoldre l’euroordre

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont ha estat alliberat hores després de ser detingut a Sardenya aquest dijous. El jutge del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser ha decidit posar Puigdemont en llibertat sense mesures cautelars però no li permet marxar de Sardenya. L’expresident de la Generalitat declararà aquest dissabte davant del Tribunal d’Apel·lació italià.Puigdemont s’havia desplaçat a l’illa italiana per participar aquest divendres en un seguit d’actes oficials a la ciutat de l’Alguer.

14:36
   

CCOO demana una reunió urgent de la taula de diàleg per trobar solucions polítiques després de la detenció de Puigdemont

CCOO creu que la taula de diàleg “s’ha de reunir urgentment” per “trobar solucions des de la política” després de la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya. En un comunicat, el sindicat ha demanat abordar “amb iniciativa pròpia” la situació “sense esperar que sigui el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que esdevingui les claus de la política a Catalunya i Espanya”. En un comunicat, l’organització sindical que dirigeix Javier Pacheco, ha assegurat que “per superar el conflicte” s’ha d’apostar per “trobar acords en qualsevol fórmula possible”, com ara la reforma del Codi penal o per l’amnistia.

Javier Pacheco

14:28
   

El Govern italià evita pronunciar-se sobre la detenció de Puigdemont

El Govern italià evita pronunciar-se sobre la detenció de l’expresident Carles Puigdemont per la “delicadesa” del cas. Fonts del Ministeri de Justícia italià han assegurat a l’ACN que “per ara” no es poden pronunciar sobre la situació legal del líder i eurodiputat de JxC al tribunal de Sàsser.

14:23
   

Comín, sobre la detenció de Puigdemont: “Dilluns ha d’estar treballant al Parlament Europeu”

L’eurodiputat de Junts Toni Comín espera que Itàlia “corregeixi” la detenció l’expresident Carles Puigdemont i pugui tornar a Brussel·les. “Dilluns ha d’estar treballant al Parlament Europeu”, ha reclamat. Com a eurodiputat, Puigdemont forma part del comitè de Comerç Internacional de l’Eurocambra, que es reuneix el pròxim dilluns a tres quarts de cinc de la tarda a Brussel·les. Des de Junts recorden que, en l’auto de juliol sobre les cautelars, el Tribunal General de la Unió Europea va assegurar que Puigdemont mantenia la immunitat per als desplaçaments a la seu del Parlament Europeu.

Toni Comín

14:15
   

Casado demana a Sánchez que Puigdemont sigui extradit a Espanya

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que “es comprometi a fer tot el possible perquè Carles Puigdemont sigui extradit” a Espanya des d’Itàlia i “es posi a disposició judicial del Tribunal Suprem”. En declaracions aquest divendres, Casado ha defensat que l’executiu espanyol s’hauria de “mobilitzar diplomàticament i políticament per donar suport a la justícia d’Espanya”. A més, el president dels populars ha demanat a Sánchez el compromís de “complir” amb una hipotètica sentència condemnatòria del Suprem si l’expresident de la Generalitat és jutjat a Espanya i de “no indultar-lo”.

14:07
   

Borràs exigeix al Govern que negociï “sense dilacions” l’amnistia i l’autodeterminació

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’ha mostrat perplexa per l’actuació de la República Italiana que, segons diu, contravé la decisió del Tribunal General de la Unió Europea de retirar la immunitat als europarlamentaris catalans exiliats. En una declaració per escrit amb motiu de la detenció de Carles Puigdemont a l’aeroport de Sardenya, Borràs lamenta també “l’obsessió” de la justícia espanyola de perseguir “amb afany de venjança” Puigdemont i el conjunt de l’independentisme. “Exigeixo a l’estat espanyol que, a través del seu govern, abordi d’una vegada sense més dilacions la negociació de l’amnistia i de l’exercici del dret a l’autodeterminació”, afegeix. Segons Borràs, “només una solució política resoldrà el conflicte polític”.

14:01
   

Aragonès: “La prioritat és que Puigdemont sigui alliberat”

El president del govern, Pere Aragonès, ha afirmat que ara la prioritat és “alliberar” Carles Puigdemont. Alhora ha dit que “hem de treballar més cohesionats i més units”. Aragonès ha afirmat que treballaran més que mai per l’amnistia i el retorn dels exiliats. El president ha anunciat que ara marxa a l’Alguer per fer costat a Puigdemont. “Res ens farà renunciar a l’objectiu” de la independència, ha sentenciat.

 

Pere Aragonès

13:55
   

Artadi i Maragall, a la concentració contra la detenció de Puigdemont

Els líders municipals de Junts i Esquerra, Elsa Artadi i Ernest Maragall, han participat aquest divendres a la concentració que l’ANC i Òmnium han convocat davant del consolat d’Itàlia a Barcelona per protestar contra la detenció de l’expresident Carles Puigdemont a l’Alguer. Artadi ha dit que és “una situació insòlita” que s’hagi detingut Puigdemont perquè el Tribunal de la Unió Europea va dir que “les euroordres no estan en vigor”.

13:51
   

Illa: “Ningú està per sobre de la llei i hem de fer front a les conseqüències dels actes”

El president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha manifestat “respecte” per les decisions de les autoritats judicials italianes després de la detenció de Carles Puigdemont a l’Alguer. En aquest sentit, ha avisat que “ningú està per sobre de la llei i tots hem de fer front a les conseqüències dels nostres actes”, ha dit en una atenció als mitjans a la plaça de la Mercè de Barcelona. El cap de l’oposició ha reiterat la “confiança” i “convicció” que té el seu partit en el diàleg com “l’únic camí per avançar i per obrir un nou temps a Catalunya”. Preguntat si la detenció de l’expresident de la Generalitat malmet la taula de negociació oberta entre el Govern espanyol i el català, ha insistit a dir que “no hi ha camí que no passi pel diàleg”.

ILLA

13:41
   

Pere Aragonès compareix després de la detenció de Carles Puigdemont | DIRECTE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareix aquest migdia a partir de les 14 h per valorar la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia. Podràs seguir la compareixença des d’aquesta mateixa pàgina. Abans, Aragonès ha convocat d’urgència els consellers del seu govern a una reunió a les 12 h al Palau de la Generalitat.

Foto: ACN

13:32
   

Sánchez diu que Puigdemont ha de sotmetre’s a la justícia espanyola

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha apel·lat al diàleg entre les administracions perquè Catalunya “superi el trauma”. Ho ha dit aquest divendres des de La Palma. Alhora, Sánchez ha afirmat que Puigdemont “ha de comparèixer i sotmetre’s a la justícia espanyola”.

Pedro Sánchez

13:14
   

Puigdemont compareixerà a les 14 h davant la justícia italiana

L’Expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà a les 14 h davant la Cort d’Apel·lació de Sàsser després que hagi estat detingut a l’aeroport de l’Alguer. Ho avança TV3 i ho ha anunciat després en un breu comunicat de l’oficina del president Puigdemont. 

13:00
   

Belarra diu que el Govern espanyol “respectarà les decisions judicials”

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat que el Govern espanyol està “concentrat a abandonar la judicialització” perquè s’ha demostrat que és un “carreró sense sortida”. En una atenció als mitjans aquest divendres des de l’illa de La Palma, Belarra ha dit, en relació amb la detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que l’executiu “respectarà, com sempre, les decisions judicials que s’adoptin en cada moment”. La titular de Drets Socials i secretària general de Podem, ha defensat que el Govern espanyol “aposta per la via del diàleg” i, per això, “ha treballat tant per a la recuperació de la taula de diàleg”.

Ione Belarra

12:55
   

Boye diu que Puigdemont pot trigar 72 hores a passar a disposició judicial

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que l’expresident Carles Puigdemont pot trigar 72 hores a passar a disposició judicial a Sardenya. “Ens ho hem de prendre amb calma”, ha dit en una roda de premsa des de Brussel·les. Segons Boye, la compareixença podria ser aquest divendres, dissabte o dilluns. Tot i això, ha afirmat que Puigdemont “està molt tranquil”. De la seva banda, l’eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha lamentat que Itàlia s’hagi vist “arrossegada” i diu que ara té “un pres polític”. “És una detenció il·legal”, ha denunciat repetidament, tot i opinar que el Govern italià “no té gens d’interès” a facilitar la detenció de Puigdemont.

Gonzalo Boye

12:45
   

JxC pregunta al Govern espanyol quines actuacions ha dut a terme en la detenció “il·legal” de Puigdemont

Junts per Catalunya ha registrat preguntes escrites al Govern espanyol al Congrés i al Senat sobre la detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. El partit demana a l’executiu de Pedro Sánchez quines actuacions ha dut a terme —”inclosos els serveis d’intel·ligència”— en relació amb la detenció “il·legal” de Puigdemont. Junts també pregunta què farà el Govern, com a “interlocutor únic davant la Unió Europea”, “davant la ingerència del poder judicial espanyol”.

12:31
   

Jordi Sànchez acusa el Govern espanyol de donar cobertura a la “mala praxis” del Suprem

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha acusat el Govern espanyol de donar cobertura a la “mala praxis” del Tribunal Suprem, fent referència a la breu nota de premsa que l’executiu de Pedro Sánchez va enviar de matinada després de la detenció de Carles Puigdemont. En declaracions a la premsa des de la protesta davant el consolat d’Itàlia a Barcelona, el dirigent de Junts també ha alertat que l’actitud de l’executiu espanyol posa en “enormes dificultats” la seva credibilitat per pel que fa al diàleg. “Demostra quina és la seva autèntica voluntat de retrobament”, ha afegit. Segons Sànchez, la justícia espanyola “fa trampes” i ha enganyat la justícia europea.

12:19
   

La consellera d’Acció Exterior arriba a l’Alguer i es reuneix a l’aeroport amb el síndic territorial i altres autoritats

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, acompanyat del delegat a Roma, Luca Bellizzi, i el secretari d’Acció Exterior, Gerard Figueras, han arribat aquest matí a l’aeroport d’Alguer. Allà han estat rebuts per autoritats de l’aeroport, pel síndic de l’Alguer, Mario Conoci, la vicesíndica Giovanna Caria i el segretari Fabio Muraa. Tots ells han mantingut una reunió al mateix aeroport. Alsina ja tenia previst viatjar aquest divendres a l’Alguer per assistir al 33è Aplec Internacional, organitzat per l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk). L’agenda de la consellera, però, s’ha vist afectada per la detenció aquest dijous de Carles Puigdemont, que també assistia a l’Aplec.

Victòria Alsina

12:06
   

La Moncloa diu que no hi havia policia espanyola a l’aeroport de l’Alguer quan es va detenir Puigdemont

La Moncloa ha afirmat que no hi havia policia espanyola a l’aeroport de l’Alguer quan es va detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, aquest dijous al vespre. Fonts del Govern han desvinculat les forces de l’ordre espanyoles de la detenció que va dur a terme la policia italiana. Puigdemont va ser detingut a l’aeroport de Sardenya per ordre del Tribunal Suprem i està en espera de passar a disposició judicial després de passar la nit en una presó italiana.

 

Pla mig de l'eurodiputat, Carles Puigdemont, després de pronunciar el seu discurs a l'acte del Consell per la República. Imatge del 29 de febrer del 2020 (Horitzontal)

11:56
   

Jordi Martí diu que la detenció de Puigdemont és “injusta” i espera un desenllaç “immediat”

El regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha assegurat aquest divendres que la detenció de l’expresident Carles Puigdemont és “injusta” i “no facilita el camí del diàleg”. “Espero un desenllaç immediat i tornar a la situació que érem, que podies”, ha indicat referint-se a la possibilitat de les vies de “diàleg, conversa i retrobament”. Martí ha insistit que la judicialització de la política “ha fet mal”. A més, el regidor, que també és tinent d’alcaldia de Cultura, s’ha mostrat preocupat per la combinació entre possibles mobilitzacions ciutadanes a Barcelona per la detenció de Puigdemont i la celebració de les Festes de la Mercè i ha indicat que estaran atents.

11:46
   

Vergés: “L’única solució és l’amnistia i el camí és l’autodeterminació”

La vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Alba Vergés, ha defensat l’amnistia i l’autodeterminació com l’única solució. “Aquí hi som tots i ho compartim la majoria de catalans, que ho estan refermant cada vegada a les urnes”, ha afegit la membre d’ERC en en la concentració de protesta per la detenció de Carles Puigdemont davant el consolat d’Itàlia a Barcelona. Cap conseller o consellera d’ERC ha anat a la manifestació, però sí que hi ha assistit una delegació formada, a part de Vergés, per la diputada al Parlament Jenn Díaz, la senadora Sara Bailac, el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia, Oriol Lladó, i el president de la federació regional de Barcelona, Gerard Gómez del Moral, entre d’altres.

Alba Vergés durant la roda de premsa

11:34
   

Convoquen concentracions als ajuntaments contra la detenció de Puigdemont

Aquest divendres a la tarda l’Associació de Municipis per la Independència ha convocat protestes davant dels ajuntaments catalans contra la detenció de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. La convocatòria és a les 20 h i s’ha fet a través de les xarxes socials. A Barcelona, per tant, la cita serà a la plaça de Sant Jaume.

 

tanques plaça sant jaume

11:28
   

L’ANC convoca una manifestació el 26-S a plaça de Catalunya en protesta per la detenció de Puigdemont

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una manifestació per a diumenge 26 de setembre a la plaça de Catalunya en protesta per la detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Itàlia. La nova mobilització està impulsada per l’Assembla però fonts de l’entitat han explicat a l’ACN que esperen que s’hi sumin altres entitats i partits.

manifestacio diada via laietana

11:16
   

La defensa italiana de Puigdemont no preveu que passi a disposició judicial fins almenys dissabte

La defensa italiana de Carles Puigdemont no preveu que l’expresident passi a disposició judicial fins almenys dissabte, segons ha explicat l’advocat a les portes de la presó de Sassari, a Sardenya, on el líder de JxCat ha passat la nit. L’advocat penalista que porta el cas és Agostino Angelo Marras, segons ha pogut confirmar l’ACN. Marras ha visitat Puigdemont a la presó aquest matí, i ha marxat del recinte després d’entrevistar-s’hi. Mentrestant, l’advocat Gonzalo Boye ha confirmat que estan enllestint una petició de cautelars al Tribunal General de la Unió Europea per exigir que es retorni la immunitat a Puigdemont i pugui ser alliberat. La petició es presentarà “en les properes hores”.

presó Sardenya Puigdemont

11:06
   

Un miler de persones tallen la Diagonal de Barcelona

Un miler de persones tallen la Diagonal en protesta per la detenció de l’expresident Puigdemont a Sardenya. La protesta ha començat a les 9 h davant del consolat italià. Els mossos han fet un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes a la zona.Els manifestants porten pancartes on es llegeix ‘Independència o dimissió’, o ‘Puigdemont, President!’. També hi ha banderes estelades i cartells reclamant, en anglès, la llibertat per a Catalunya.

concetracio consulat italia puigdemont

10:58
   

Puigneró avisa: “Ja vam dir que érem molt escèptics amb la taula de diàleg i veiem com el temps ens està donant la raó”

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha vinculat la detenció a Itàlia de l’expresident Carles Puigdemont i la taula de diàleg. “Ja vam avisar que érem molt escèptics amb la taula de diàleg i veiem com el temps ens està donant la raó”, ha afirmat des de la concentració davant del consolat d’Itàlia a Barcelona. També ha destacat que els membres de Junts al govern han volgut ser presents a la protesta. “Exigim a les autoritats europees l’immediat alliberament de Puigdemont. Europa té presos polítics i en una Europa democràtica del segle XXI no es pot permetre”, ha afegit.

 

Jordi Puigneró

10:42
   

Aragonès reuneix d’urgència el govern a les 12 h al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat d’urgència els consellers i conselleres del seu govern a una reunió a les 12 h al Palau de la Generalitat després de la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia. Aragonès té previst comparèixer davant dels mitjans de comunicació al llarg del migdia. Tant el president com el vicepresident, Jordi Puigneró, i la resta de consellers han cancel·lat l’agenda del dia. Puigneró ha participat, junt amb els membres de JxCat del Govern, a la protesta davant el consolat d’Itàlia a Barcelona i també ha convocat els consellers dels seu partit en una reunió d’urgència al seu despatx del Palau de la Generalitat.

10:35
   

La delegació del govern a Brussel·les exigeix a Sassoli que defensi els drets de Puigdemont com a eurodiputat i titllen d’”il·legal la detenció

El delegat del govern a Brussel·les, Gorka Knörr, ha assegurat aquest divendres que la seva oficina està fent gestions per adreçar-se al president del Parlament Europeu, David Sassoli, per “demanar-li enèrgicament la defensa dels drets de l’expresident Puigdemont com a eurodiputat”. En una piulada, Knörr ha reclamat la llibertat de Puigdemont, detingut dijous al vespre a Sardenya, on va aterrar per participar aquest divendres en actes a l’Alguer. El delegat a Brussel·les ha condemnat la detenció. “Si un tribunal europeu no li ha tret la seva immunitat de desplaçament i ha dit que els nostres eurodiputats no poden ser detinguts, es tracta d’una detenció il·legal”, ha dit.

10:28
   

La ministra de Ciència espera que la detenció de Puigdemont no afecti la taula de diàleg

La ministra de Ciència, Diana Morant, espera que la detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Itàlia no afecti el diàleg amb ERC. “Hauria de separar-se completament. La justícia va per un costat i les accions del govern, la política, va per un altre”, ha dit aquest divendres en una entrevista a RNE. La titular de Ciència ha afirmat que l’Executiu espanyol respecta les decisions judicials, però que té una “claríssima voluntat de tornar a un punt d’inici en el qual la política torni a asseure’s i estableixi ponts”. Morant ha dit que la detenció de Puigdemont és “una derivada d’un procés judicial obert des de fa temps” i al qual l’expresident “respondrà igual que respondria qualsevol altre ciutadà de la UE”.

Diana Morant ministra ciència

10:23
   

Aragonès i Puigneró suspenen la seva agenda oficial per estar pendents de la detenció de Puigdemont

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, han anul·lat els actes de la seva agenda d’aquest divendres per estar pendents de la detenció de l’expresident Carles Puigdemont. Aragonès és aquest matí al Palau de la Generalitat des d’on té previst estar en contacte amb l’equip de Puigdemont i comparèixer davant la premsa. També parlarà amb la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que es troba a Itàlia, i té previst reunir-se amb Puigneró i membres del govern.

Aragonès i Puigneró

10:16
   

Puigdemont encara espera a la presó de Sassori, a Sardenya

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, és encara aquest divendres al matí a la presó de Sassori, a Sardenya, i ja ha rebut la visita del seu advocat italià, segons ha pogut confirmar l’ACN. Fonts de la defensa, però, han informat que no hi ha encara cap vista prevista, i que estan a l’espera que el Tribunal d’Apel·lació els citi a declarar. Per tant, han negat que hi hagués una vista a les nou del matí. D’altra banda, l’advocat Gonzalo Boye ha confirmat a l’ACN que presentaran “en les properes hores” un escrit al Tribunal General de la Unió Europea per demanar cautelaríssimes que retornin a Puigdemont la immunitat.

presó Sassori Sardenya Puigdemont

09:54
   

Manifestants protesten davant del consolat italià contra la detenció de l’expresident Puigdemont

Els manifestants que protesten aquest matí davant del consolat italià contra la detenció de l’expresident Carles Puigdemont han tallat la Diagonal de Barcelona. A la concentració, convocada inicialment per l’ANC, hi ha una forta representació de JxCat, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs o l’exconseller Jordi Turull, i també està prevista la presència del vicepresident Jordi Puigneró. També hi ha l’exconsellera de Salut i vicepresidenta del Parlament, la republicana Alba Vergés, la diputada Jenn Díaz, així com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entre d’altres. Els Mossos d’Esquadra han fet un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes a la zona.

manfiestació consolat italia

09:50
   

Carles Puigdemont, detingut a l’Alguer per la policia italiana

La policia italiana ha detingut aquest dijous al vespre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l’aeroport de Sardenya, segons han confirmat a l’ACN fonts jurídiques. Puigdemont s’havia desplaçat a l’illa italiana per participar aquest divendres en un seguit d’actes oficials a la ciutat de l’Alguer.

La detenció s’ha produït arran de l’euroordre que va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que fonts del mateix tribunal han indicat que no es va arribar a retirar mai. En canvi, l’advodat del detingut Gonzalo Boye sosté el contrari. Cal recordar que Puigdemont no gaudeix de la immunitat europarlamentària perquè a finals de juliol el Tribunal General de la Unió Europea la hi va retirar. L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que els eu client ha estat detingut a Sardenya, “on acudia com a eurodiputat”. “Aquesta detenció és en funció de l’euroordre del 14 d’octubre de 2019 que, per imperatiu legal, segons estableix l’estatut del TJUE, està suspesa”, ha assegurat Boye en una piulada.

Els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la roda de premsa sobre el suplicatori a l'Eurocambra