(ACN-Redacció) Un miler de manifestants han protestat aquest matí davant del consolat italià contra la detenció de l’expresident Carles Puigdemont i han tallat la Diagonal de Barcelona. A la concentració, convocada inicialment per l’ANC, hi ha hagut una forta representació de JxC, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller Jordi Turull, i també els líders de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultura, Elisenda Paluzié i Jordi Cuixart.

Els Mossos han fet un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes a la zona. Els manifestants han lluït pancartes en què es podia llegir “Independència o dimissió”, o “Puigdemont, president!”. També s’hi han vist banderes estelades i cartells reclamant, en anglès, la llibertat per a Catalunya.

El Departament d’Interior ha establert un protocol de seguretat a l’entorn del consolat italià davant la protesta per la detenció de Carles Puigdemont. Membres de JxC com Laura Borràs o Jordi Turull han criticat no poder arribar davant del consolat. Fonts d’Interior han explicat a l’ACN que el dispositiu, que ha acordonat el consolat a Aribau, s’ha aplicat en base a la petició del Departament d’Exteriors per protegir-lo.

Des d’Exteriors afirmen que no ho han demanat explícitament, sinó que hi ha un protocol general i que en rebre la trucada d’Interior van recordar que cal assegurar la seguretat del cos diplomàtic sempre per part de les forces de seguretat d’ambaixades o consolats. Han afegit que és un tema automàtic i protocol·lari. Les mateixes fonts del Departament d’Interior han indicat que el dispositiu estava consensuat entre les dues conselleries.

La mobilització s’ha acabat pocs minuts abans del migdia, quan els assistents han fet sonar ‘Els segadors’ i han donat per finalitzada la protesta per la detenció de Puigdemont.