Els líders municipals de Junts i Esquerra, Elsa Artadi i Ernest Maragall, han participat aquest divendres a la concentració que l’ANC i Òmnium han convocat davant del consolat d’Itàlia a Barcelona per protestar contra la detenció de l’expresident Carles Puigdemont a l’Alguer. Artadi ha dit que és “una situació insòlita” que s’hagi detingut Puigdemont perquè el Tribunal de la Unió Europea va dir que “les euroordres no estan en vigor”.

La líder de Junts a l’Ajuntament ha valorat que és “una anomalia” que hagi passat en un país d’Europa i ha dit que espera que la situació es resolgui aviat. De la seva banda, Ernest Maragall ha dit que la detenció suposa “un nou episodi molt significatiu que continua la repressió”. El líder d’ERC a Barcelona ha afegit que la situació exigeix “determinació, unitat i fermesa” no només als independentistes, sinó “a tots els demòcrates”.

Martí: “La detenció dificulta el diàleg”

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí (BComú), ha dit que la detenció de Puigdemont és injusta i que dificulta el diàleg. “Quan es començava a obrir la porta del desglaç amb la taula de diàleg, aquesta detenció va en la línia contrària”, ha valorat. Martí ha reclamat que la situació es resolgui “al més aviat possible” per “tornar al retrobament”. El tinent d’alcalde també ha dit que els preocupa la combinació entre les manifestacions que hi pugui haver i els actes de la Mercè.

Cs i PP volen Puigdemont davant la justícia espanyola

La detenció de Puigdemont ha alterat l’agenda municipal el dia de la Mercè. Artadi i Maragall no han anat a la missa a la basílica, tal com tenien previst. Sí que ho han fet, en canvi, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), i els líders municipals de Ciutadans, Luz Guilarte, i el del PP, Josep Bou. A les portes de la basílica de la Mercè, Collboni ha declinat fer declaracions sobre aquest tema.

Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha dit que “ha passat el que havia de passar” i ha defensat que Puigdemont reti comptes davant la justícia espanyola: “No ha donat la cara en quatre anys, ha estat un covard”. El popular Josep Bou també ha qualificat Puigdemont de “covard” i ha afegit que si hi ha una extradició continuï el procés judicial, “és el que ha de ser”.