El president Quim Torra ha explicat quines són les línies mestres del procés de desconfinament a Catalunya per sortir de la crisi del coronavirus. Ha estat un dels temes que Torra ha plantejat a la reunió de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez, i assegura que ha vist un president “més caut i amb més intenció de diàleg”.

La proposta de desconfinament es basa en un informe que aquest dilluns lliurarà l’epidemiòleg Oriol Mitjà en estreta col·laboració amb els professionals de Salut i seguint les directrius de l’OMS. Un cop validat amb el Procicat i altres experts mèdics, el govern “aprovaria en un consell extraordinari al més aviat possible”. Torra ha insistit que és una proposta a mitjà termini per controlar l’epidèmia: “L’escenari és que la transmissió no es podrà eliminar i hi haurà rebrots recurrents” perquè el virus té una alta transmissibilitat i una proporció molt baixa de la població està immunitzada.

Full de ruta del desconfinament

Ha de ser un desconfinament diferent segons el territori, però també segons els grups de població. Torra ha assegurat que el que plantegen és la metodologia per arribar a una data, però no se n’ha fixat un calendari per evitar pressions. La capacitat hospitalària i els tests permetran tenir un gran coneixement de la realitat i anar avançant sobre aquests 10 passos.

  • 1. Aixecament gradual de les mesures de confinament: requereix monitoritzar la mobilitat de la població, desplegar eines diagnòstiques per detectar i aïllar casos i contactes, així com proveir la població d’eines individuals (mascaretes d’ús obligatori).
  • 2. Flexibilitzar el desconfinament en cinc passos graduals. En primer lloc, la tornada a la feina de treballadors sans no essencials. El desconfinament parcial controlat de sectors concrets: sortida al carrer de persones sanes per evitar l’esgotament social i mesures de segregació de determinats sectors més vulnerables per no tenir contacte, l’obertura bars, restaurants i esdeveniments amb aforaments de màxim 30 persones mantenint distàncies. El següent pas seria obrir les escoles i equipaments culturals i, en darrer lloc, la posada en marxa d’esdeveniments esportius, culturals, musicals amb espectadors i amb més de 30 persones.
  • 3. Monitoritzar el grau de mobilitat i mantenir-lo per sota del 65 % mentre no baixi del 20 % la taxa de nous ingressos hospitalaris per covid-19 a les UCI.
  • 4. Estudi de seroprevalença a 50.000 persones per conèixer el percentatge de persones serològicament positives.
  • 5. Iniciar un cribratge a la població a gran escala en les properes 16 setmanes: 1,5 milions PCR i sis milions de test serològics, prioritzant la població de risc, treballadors essencials i vectors de contagi.
  • 6. Implantació d’un certificat digital vinculat al carnet de vacunació, sempre valorant els criteris bioètics i de protecció de dades, com ja s’està plantejant a països com Alemanya i el Regne Unit.
  • 7. Fomentar l’ús de l’app StopCovid per mantenir la vigilància de símptomes, de manera voluntària i anònima.
  • 8. Estudiar l’ús d’un passaport d’immunitat de vigència temporal per accedir a espais públics amb alt risc de transmissió i on no es pugui garantir la distancia de seguretat de dos metres.
  • 9. Garantir l’accés a mesures de protecció individual i eficaç, com és el que cas de les mascaretes, que serien d’ús obligatori en qualsevol circumstància fora del domicili.
  • 10. Assignar l’estratègia de desconfinament a un espai que inclogui responsables de la Generalitat i experts que hauran de prioritzar plans i avaluar els passos a seguir.

Torra ha assegurat que aquest pla només es podrà iniciar quan es donin les condicions que aprovi el govern de Catalunya, i ha insistit que “cada territori necessita respostes específiques i per això l’autoritat competent ha de ser el govern de Catalunya, perquè ningú no coneix el territori com nosaltres i així ho hem traslladat al president Sánchez“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a