Gerardo Pisarello ha dit que el desallotjament de la plaça de Catalunya s’ha fet sense l’ús de la força i que s’ha atès personalment totes les persones. En concret, s’ha donat allotjament a 10 persones (8 en centres de primera acollida i dues més en pensions) i que tres més l’han rebutjat. “La intervenció de la Guàrdia Urbana ha estat molt professional, també dels serveis socials i de neteja”, ha dit Pisarello, que ha afegit que no s’impedeix que els col·lectius que hi havia acampats facin les seves reivindicacions.

En el debat a la comissió, la portaveu del PP, Àngels Esteller, ha recordat que l’ordenança municipal impedeix acampar en espais públics i ha dit que el govern ho ha permès “per afinitat ideològica” amb els independentistes. Cs ha donat suport a la proposta del PP i ha recriminat a l’executiu que “li costa complir les normes” i ha preguntat quina resposta social s’ha donat a les persones sense sostre que hi havia acampades.

Jordi Martí (PDeCAT) ha rebutjat el desallotjament “de gent vulnerable” i ha criticat que el govern de Colau  “hagi estat dos mesos sense donar atenció social”. Des d’ERC, Trini Capdevila ha retret al govern que hagi fet “una miqueta el mateix que el que es va fer amb el 15-M”. “Han tret la gent del carrer perquè arribava Sant Jordi i els feia nosa”, ha afirmat. Carmen Andrés (PSC) ha dit que “no valorem especialment bé” el desallotjament i que haurien preferit resoldre la situació amb atenció social. Des de la CUP, Maria Rovira ha demanat explicacions per l’actuació a la plaça i s’ha fet seva “la ciutat que mostra el conflicte al carrer”.

El primer tinent d’alcalde ha demanat obrir un debat de país, ja que assegura que no és un problema que afecti només Barcelona. Ha explicat que la meitat de les persones que dormen al carrer fa menys de cinc mesos que estan a la ciutat. Per això, ha reclamat un esforç a totes les administracions. Pisarello ha assegurat que el pressupost per atendre les persones sense llar ha crescut un 30 % en aquest mandat.

Crítiques de les entitats

No pensen el mateix entitats com Arrels Fundació, que treballen amb les persones sense llar. El seu director, Ferran Busquets, ha criticat el desallotjament i creu que no s’hauria d’haver produït.  Assegura que el col·lectiu sense sostre ja té vulnerats molts drets (a l’habitatge, a la intimitat, a la seguretat) i avui també “se’ls ha tret el dret a la reivindicació”. Afirma, a més que els recursos que ofereix l’Administració a les persones sense llar no s’ajusten a les seves necessitats.

Visita de la síndica de greuges

La síndica de greuges de Barcelona ha visitat aquest dimecres la plaça de Catalunya, durant el desallotjament i, com va avançar al programa ‘bàsics’, de betevé, M. Assumpció Vilà ha apuntat que aquest espai “tampoc no era un lloc digne, amb problemes de salubritat i convivència”. Ha demanat a l’Ajuntament que hi respongui i “els doni una solució, global i individual, perquè hi ha moltes persones vivint al carrer”.