La FAVB, Aigua és Vida, Tanquem els CIE i la productora Metromuster, impulsores de les preguntes de la multiconsulta, consideren que la votació en el ple del 10 d’abril va ser il·lícita i que s’ha de repetir. Les entitats assenyalen que el Reglament de Participació només permet tombar les preguntes per motius jurídics i que els partits van esgrimir raons polítiques per oposar-s’hi. Per això, reclamen als grups que es retractin pel vot en contra. Mentrestant, preparen un recurs de reposició per invalidar aquell plenari.

“Aquell dia vam patir vergonya dels nostres representants, no ens els mereixem”, ha sentenciat la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, tot recordant el ple del 10 d’abril que va tombar la multiconsulta. Les entitats han demanat un informe a la Comissió d’empara del Reglament de Participació sobre la votació “il·lícita” del plenari. També han demanat a la síndica de greuges de Barcelona i al síndic de Catalunya que s’hi pronunciïn.

A més, estudien presentar un recurs contenciós administratiu, però esperen no arribar-hi si els partits es retracten. De moment, han mantingut converses amb el PDeCAT i el PSC i asseguren que estan oberts a parlar. Menéndez ha assegurat que dies abans del ple els grups van comunicar-los que no votarien en contra de les preguntes i que el posicionament en contra de la CUP ho va canviar tot. Els cupaires van admetre la setmana passada que no van afrontar el ple com tocava.

Se senten “víctimes col·laterals”

Les entitats han criticat que en el ple no es va parlar de les preguntes. “Va ser una picabaralla de polítics tirant-se insults de manera molt poc fonamentada”, ha denunciat Mercè Duch, de Tanquem els CIEs. La presidenta de la FAVB ha dit que les entitats se senten “víctimes col·laterals d’una guerra partidista” en l’últim any de mandat. Des d’Aigua és Vida, Míriam Planas ha assegurat que en el ple no hi van haver arguments jurídics en contra de les preguntes. “Per això creiem que la votació és il·lícita i que les iniciatives haurien de passar”, ha afirmat.