L’Ajuntament de Barcelona i 30 entitats

han signat el Decàleg pel dret a l’habitatge, que busca comprometre totes les administracions per incrementar el pressupost destinat a les polítiques d’habitatge i que el parc públic de lloguer representi el 10 %. El pacte aposta per una col·laboració públicoprivada i comunitària i també reclama la regulació dels lloguers per fer-los “estables i assequibles”.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que la inversió de l’Estat i la Generalitat en habitatge “és ridícula” i que “cal un canvi important en els pressupostos”. En aquest sentit, s’ha compromès a incrementar més la dotació que hi destina el consistori. Segons Colau, en els propers mesos hi haurà a Barcelona uns 2.000 pisos públics en obres a la vegada, que representen 30 promocions.

Els 10 punts del Decàleg pel dret a l’habitatge (dels quals pocs són competència de l’Ajuntament) són els següents:

  1. Incrementar el pressupost estatal d’habitatge com a mínim fins a l’1,5 % del PIB
    durant els propers set anys. Actualment l’Estat dedica el 0,1 % del seu pressupost, la Generalitat el 0,8 % i l’Ajuntament el 5 %. L’increment suposaria 18.000 M € més.
  2. Moratòria dels desnonaments de famílies vulnerables (prèvia o postcovid) i pròrroga automàtica dels contractes de lloguer. Allargar la suspensió de tots els desnonaments.
  3. Mediació obligatòria en qualsevol procés judicial de desnonament de famílies vulnerables.
  4. Reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació. Rebaixar l’IVA al tipus impositiu del 4 % perquè aquests projectes siguin viables econòmicament.
  5. Ampliar el parc de lloguer assequible, social i cooperatiu en cessió d’ús a
    partir de la construcció, la mobilització d’habitatges privats i l’impuls de nous
    models de col·laboració pública, privada i comunitària.
  6. Impulsar la rehabilitació energètica, l’accessibilitat i adequació del parc d’habitatges a la situació post-covid-19.
  7. Garantir els drets energètics. Fer complir la legislació vigent que a Catalunya prohibeix els talls de subministraments a famílies vulnerables i estendre-la a la resta de l’estat.
  8. Lluita contra l’especulació. Evitar l’aterratge de fons especulatius i les SOCIMIs. Introduir un
    impost estatal sobre els habitatges buits i un impost a la banca per retornar el rescat bancari i destinar-ho a ampliar el parc públic de lloguer.
  9. Recuperar progressivament l’ús residencial d’una part dels habitatges turístics.
    Un major control municipal sobre la seva activitat i fiscalitzar l’ús fraudulent del lloguer de temporada, així com augmentar la càrrega impositiva.
  10. Modificar la regulació dels lloguers per fer-los estables i assequibles. Canvis legals per limitar les causes de no renovació dels contractes de lloguer i regular els preus.

Entre les entitats que han signat el Decàleg pel dret a l’habitatge hi ha els sindicats CCOO i UGT, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, l’Observatori DESC, la FAVB, Càritas Diocesana, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la fundació Hàbitat3, el Sindicat de Llogateres, la Xarxa d’Economia Solidària i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, entre d’altres.

Comparteix a: