Els veïns del número 9 del carrer de Lancaster, un edifici propietat de l’Ajuntament del barri del Raval, fa mesos que denuncien que l’edifici està en mal estat, però ara la situació, diuen, és insostenible. El 27 d’agost se’n va despendre un tros de la façana del pati intern i des d’aleshores han tingut vessaments d’aigües fecals. A més, els veïns conviuen amb les males olors i una plaga de xinxes des de fa dues setmanes.

Jordi Callejo, conseller de districte de Ciutat Vella d’ERC, ha compartit la situació “alarmant” d’aquesta finca a les xarxes socials. En un fil a Twitter, ha explicat que els veïns van avisar l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de l’estat de l’edifici. La responsable del patronat, però, “marxava de vacances” i, segons Callejo, se’ls va comunicar que no ho podia gestionar fins a la tornada.

Denuncien “abandonament” del consistori

L’Ajuntament de Barcelona va comprar les finques dels números 7, 9 i 11 de Lancaster ara fa tres anys amb l’objectiu d’evitar l’especulació immobiliària i l’expulsió dels veïns. En total, són 41 pisos. Des d’aleshores, però, els veïns del bloc 9 asseguren que el consistori “els ha abandonat”.

Justament aquest dilluns, el consistori hi ha intervingut per reparar la canonada i evitar que els veïns siguin exposats a les aigües fecals. Els residents atribueixen aquesta actuació al fet que el cas ha aparegut recentment a la premsa. L’Àngels, una veïna de l’edifici, assegura que la solució ha estat un “nyap” perquè han deixat una canonada i les runes a terra.

Les xinxes, un malson per als veïns

A la fuita d’aigües residuals s’hi ha sumat recentment una plaga de xinxes que està suposant un autèntic maldecap per a aquests veïns. Així li va quedar el braç a una de les persones que resideixen en un dels pisos de la finca.

L’Àngels viu en el seu habitatge del número 9 del carrer de Lancaster des de fa 34 anys. Aquests dies, diu, no pot dormir a causa d’aquesta plaga. Afirma que es passa gairebé tota la nit matant xinxes.

Els veïns asseguren que el consistori els ha informat que les obres per solucionar les deficiències estructurals de l’edifici començaran “a partir del 2021”. Per això, demanen celeritat perquè consideren que la situació requereix una actuació urgent i immediata.