Albano-Dante Fachin ha subratllat que està unit amb els independentistes per la convicció democràtica que allò que passi a Catalunya cal decidir-ho des de Catalunya i ha afegit que l’esperit de l’1-O el comparteixen tots aquells que han dit “prou de ser súbdits d’una dictadura hereva del franquisme”.

Per això ha subratllat que, per ell, no hi ha camins intermedis el dia de les eleccions: Si no hi ha una majoria independentista el 21 a la nit, el guanyador és Rajoy, el rei d’Espanya i els seus piuets’, ha assegurat, per després afegir que cal que l’endemà dels comicis la premsa internacional remarqui que “l’Estat repressor ha tornat a ser derrotat per la gent de Catalunya”.

Al seu torn, el número tres de la llista, Raül Romeva, ha remarcat que les eleccions no serviran per saber quants independentistes hi ha a Catalunya, sinó “per saber quanta gent democràtica hi ha, quanta gent creu que es pot discrepar sempre que es respectin els drets fonamentals”, ha assegurat.

Bosch critica el govern de Colau

A l’acte, també hi ha participat el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, que ha carregat contra l’equidistància del govern d’Ada Colau vers l’1-O: “Fer República és saber mullar-se i has de tenir clar qui ets i on ets, si ets amb els repressors o els reprimits, amb els que peguen o són atonyinats”. També ha criticat la posició dels comuns sobre la proposta d’Esquerra de dedicar un carrer a la votació: “No pots dir que ens ho pensarem d’aquí a cinc anys”, ha dit.

Bosch també ha fet un repàs de l’obra de govern municipal, que considera que no ha estat enfocada a fer República. Amb l’exemple del lloguer social, el president del grup municipal ha afirmat que “si has promès millorar l’habitatge social ho has de complir, però no veure com passa el mandat i adonar-se que on menys s’ha invertit ha estat en habitatge social”.

Un cop més, els republicans han posat l’exemple del tancament de la presó com a èxit de la gestió dels republicans. Bosch ha interpel·lat al públic explicant que des de l’oposició a l’Ajuntament van pressionar per clausurar-la i els ha preguntat: “Imagineu què podrem fer al govern?”, i ha afegit que Carles Mundó va ser a presó, precisament, “perquè l’han castigat perquè tanca presons”.