En un míting a Mataró, Gabriel Rufián, ha dit “que el millor desinfectant és la calç viva, s’ha d’escoltar sempre els experts” en referència indirecta als GAL i a la participació de Borrell en els governs de Felipe González. Ha afegit que “només els desitgem que aquest Nadal, quan estigui menjant en algun restaurant de Madrid amb els seus fills, se’n recordin que Oriol Junqueras estarà sense la seva família a Estremera”.

Des de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont va exigir al candidat socialista que es disculpés per les paraules de Borrell.  “Miquel Iceta va de vergonya en vergonya fins a la indignitat final. I li exigeixo una disculpa a tots els catalans, també els no independentistes. Perquè no ens mereixem que algú que vol presidir el país permeti que es consideri una part important del país com una malaltia, una infecció” va dir.

També el candidat de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, s’ha referit a les paraules de Josep Borrell. En un acte a Blanes, li ha preguntat: “Voleu desinfectar una part del país? Com podeu dir que sou transversals? Vosaltres esteu pensant en escapçar, desinfectar i nosaltres a construir i recosir”.

I la CUP ha fet una crida a mobilitar-se el 21-D. Anna Gabriel ha avisat que un govern dels partits constitucionalistes voldrà dir que tindrem “una societat desinfectada, independentisme decapitat i que anirem molts anys enrere”.