Al costat dels populars, Valls ha expressat el seu suport a l’aplicació de l’article 155 per frenar l’independentisme i ha assegurat que ell hauria actuat igual. Amb la formació taronja, l’exsocialista ha fet palès que el 21-D hi ha en joc no només el futur de Catalunya i Espanya, sinó també el d’Europa. Ha aprofitat per remarcar que si es fractura l’Estat espanyol “s’obre l’escletxa a tots els nacionalismes”. Valls ha dit que “la gent oblida que la història es pot repetir i és tràgica; el nacionalisme és guerra”.

La presència de Valls en els actes de campanya dels dos partits que més han justificat el 155 ha fet reaccionar el PSC. Quan es va saber que l’exsocialista francès donaria suport a Ciutadans en un acte al costat del Premi Nobel de Literatura peruà Mario Vargas Llosa, el candidat del PSC, Miquel Iceta, es va afanyar a remarcar que quedaria amb ell “per fer un cafè” i parlar de la situació a Europa.

Fill d’Horta

Valls es coneix bé el territori català perquè, de fet, va néixer a Barcelona. És fill d’un barceloní del barri d’Horta —el pintor Xavier Valls, que es va establir a París a finals dels anys 40— i d’una suïssa. A França, Manuel Valls va ser membre del Partit Socialista i va arribar a ser primer ministre al govern de François Hollande, entre 2014 i 2016. Després d’abandonar la formació al juny —va ser descartat com a candidat del partit per les eleccions presidencials, ja que els socialistes es van decantar per un perfil  més progressista— Valls va donar aleshores suport a Macron i va intentar afegir-se a La República en Marxa, però sense èxit.