El pessebre de la plaça de Sant Jaume d’aquest 2018 ha tingut un cost de 114.090,90 euros. La xifra, que inclou també el servei de vigilància, l’ha donat a conèixer el comissionat de Cultura, Joan Subirats, en un debat a la Comissió de Drets Socials a instàncies de Cs i PP. Els dos partits han estat els únics crítics amb la instal·lació de l’escenògraf Sebastià Brossa, que amb el títol ‘Tots a taula’ recrea les reunions i àpats en família i substitueix les figures tradicionals del pessebre per cadires.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pessebre de Barcelona 2018″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/pessebre-barcelona-placa-sant-jaume-nadal-2018/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Alberto Villagrasa (PP) ha dit que més que un pessebre sembla “una exposició d’una botiga de mobles” i ha instat el govern municipal a rectificar i posar-ne un de tradicional. La petició del PP només ha rebut el suport de Cs. La regidora Marilén Barceló ha dit que el pessebre és “una provocació al cristianisme”. Els dos regidors, però, han expressat respecte al creador de l’obra.

Subirats ha explicat que des del 2010 l’Institut de Cultura de Barcelona demana a diversos artistes que presentin propostes per dissenyar el pessebre amb “una revisió contemporània” i que la tria final la va fer l’alcaldessa i l’equip de l’ICUB. “Tot ho fem a fi de bé i amb bona voluntat”, ha dit Subirats, que ha recordat que l’Ajuntament impulsa un pessebre tradicional al Museu Marès a càrrec de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

La polèmica del pessebre, una tradició

En el debat a la comissió, alguns regidors han fet mofa que el pessebre de Sant Jaume estigui sempre envoltat de polèmica a instàncies del PP. “És una polèmica pròpia de les festes”, ha ironitzat Carmen Andrés (PSC), que ha proposat que la tria del pessebre es faci amb un procés participatiu obert. El regidor no adscrit, Joan Josep Puigcorbé, ha dit que la polèmica no s’ha d’evitar perquè va lligada a la innovació.

“L’art és arriscat, però per això és art”, ha defensat Jaume Ciurana (PDeCAT), que ha dit que cada generació pot interpretar els fets si ho fa des del respecte. Des d’ERC, Montse Benedí ha dit que el pessebre de Brossa no es pot considerar laic perquè recupera les figures tradicionals i les “reinterpreta”. Ara bé, ha dit que potser l’ICUB ha comès un error comunicatiu per no saber explicar bé els criteris del concurs artístic.