Seients preparats per acollir els nous regidors encarregats de votar la nova alcaldessa. De ben a prop ho seguiran centenars de ciutadans, ja que en aquesta ocasió, gairebé s'ha duplicat el nombre de convidats, amb molta presència d'entitats socials i associacions del moviment veïnal. Una altra novetat serà el lloc que ocuparan els assitents com, per exemple, el representant de l'Església catòlica, que no seurà amb les autoritats, sinó amb la resta de representants de la societat civil. Per encabir-hi tothom s'han habilitat diverses sales del consistori i, per primera vegada, hi ha un espai dedicat als infants. Pel que fa al refrigeri que se servirà, Barcelona en Comú assegura que ha costat 7.000 euros menys. Un cop investida, la nova alcaldessa es farà la fotografia oficial amb els 41 regidors electes a l'escala del vestíbul de l'Ajuntament. Després Colau es trobarà amb la ciutadania que haurà pogut seguir l'acte d'investidura des d'aquí, la plaça de Sant Jaume. Ho faran a través d'aquesta pantalla gegant, instal·lada al costat de l'Ajuntament, on també s'han col·locat 200 cadires. Un escenari que aquest matí, Ada Colau ja es mirava de ben a prop, i es convertia en el focus de moltes mirades. Pel que fa al recorregut tradicional del consistori al Palau de la Generalitat, aquesta vegada serà sense catifes de gala, un gest amb el qual també s'estalvien 4.800 euros. De tornada de la Generalitat, Colau pujarà a una tarima instal·lada a peu de plaça des d'on es dirigirà per primer cop investida ja alcaldessa als barcelonins.

En total, s’han instal·lat prop de 200 cadires per qui vulgui seure al costat d’una pantalla gegant al costat de l’Ajuntament. Divendres ja es va posar a punt el Saló de Cent, així com el Saló de la Reina Regent i el Saló de Cròniques.

Tal i com es va anunciar fa uns dies, la cerimònia inclourà alguns canvis en el protocol respecte a anteriors sessions de constitució de l’Ajuntament. S’han convidat representants de més entitats socials i col·lectius de base de la ciutat i les persones referents de diferents entitats religioses estaran amb la resta de la societat civil i no amb les autoritats com fins ara.

A més, els assistents que tinguin nens petits disposaran d’un espai per a ells al pati interior de la Casa de la Ciutat. Pel que fa al refrigeri que se servirà, Barcelona en Comú assegura que ha costat 7.000 euros menys.

Constitució de l’Ajuntament

La sessió es desenvoluparà al Saló de Cent i s’iniciarà amb la constitució de la Mesa d’Edat, que serà presidida per Trini Capdevila (ERC) i María Rovira (CUP), les regidores de major i menor edat, respectivament. L’actual alcalde, Xavier Trias, és en realitat el regidor més gran, però no presidirà la taula ja que és candidat a l’elecció a alcalde.

Després del jurament o promesa del càrrec per part de tots els regidors, es farà la votació per escollir l’alcalde o alcaldessa de la ciutat. El suport d’ERC, PSC i un dels vots de la CUP donaran la majoria absoluta a la cap de llista de la formació més votada (Barcelona en Comú) i Ada Colau serà escollida la primera alcaldessa de la història de la ciutat.

Colau rebrà la vara i el faixí com a nova alcaldessa i passarà a presidir el ple des de la mesa. Des d’allà donarà la paraula als caps de llista de cada formació i serà ella qui tanqui els parlaments.

A partir d’aquí, l’acte sortirà del Saló de Cent, amb una primera foto de tots els regidors a l’escala d’honor i, després, creuaran la plaça de Sant Jaume per anar a saludar el president de la Generalitat, Artur Mas. El recorregut es farà sense catifes de gala, un gest amb el qual s’estalvien 4.800 euros

A la sortida del Palau de la Generalitat, Colau farà un parlament a la plaça de Sant Jaume, davant de l’Ajuntament.

Per últim, la nova alcaldessa haurà de signar els primers decrets, entre els quals, els nomenaments dels tinents d’alcalde.