Jaume Alonso-Cuevillas, advocat dels consellers del PDeCAT, ha arribat a la presó d’Estremera a les 10 del matí per visitar Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn i dur-los maletes amb equipatge i alguns objectes personals. Al llarg del dia també té previst visitar Meritxell Borràs a centre penitenciari d’Alcalá Meco, a qui porta igualment la defensa. Poc després d’un quart de 12 del migdia, ha arribat a Estremera Andreu van der Eynde, que representa Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa.

Pel que fa a l’exconseller dimitit, Santi Vila, s’espera que surti al llarg d’aquest divendres, després que el seu advocat hagi dipositat la fiança de 50.000 euros que li va imposar la magistrada, Carmen Lamela. Vila és l’únic per a qui es va fixar una fiança per eludir el centre penitenciari. Per a la resta, es va dictar presó incondicional.

Tot i que inicialment el Ministeri de l’Interior havia decidit repartir els nou consellers entre cinc presons madrilenyes, finalment va optar per enviar els homes a Estremera i les dones a Alcalá Meco al·legant “motius organitzatius”. Segons Interior, una de les qüestions que s’han tingut en compte és que diversos investigats comparteixen advocat i que, per tant, que estiguin junts facilitaria la tasca de les defenses. I, en aquesta mateixa línia, també remarquen que es tracta d’una de les presons més modernes i que té sales de videoconferència, la qual cosa també faria més fàcil la comunicació amb els lletrats.

A tots nou se’ls investiga per haver declarat la República Catalana el 27 d’octubre al Parlament, juntament amb Carles Puigdemont i els membres del govern que encara són a Brussel·les. S’espera que Lamela decideixi si cursa contra ells una ordre internacional de detenció aquest mateix divendres. D’acord amb la querella que la fiscalia va presentar aquest dilluns, se’ls acusa de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.