“Avui és un dia negre per la democràcia i per Catalunya”, ha dit Colau en l’inici de la compareixença. L’alcaldessa ha afegit que la decisió d’empresonar “el govern legítim” de Catalunya és “el pitjor atac al govern català en democràcia”. Colau, però, ha matisat que no és només un atac contra les institucions catalanes sinó contra els fonaments de l’Estat. “Els que afirmen defensar la Constitució, avui l’afebleixen posant en entredit la separació de poders”, ha sentenciat.

Colau ha expressat el rebuig als empresonaments i el “ferm compromís” en la defensa de les institucions catalanes i els legítims representants. L’alcaldessa ha exigit al govern de Mariano Rajoy que faci els passos necessaris per “aturar l’espiral repressiva” i per alliberar el vicepresident i els consellers cessats empresonats. “La relació Catalunya-Espanya s’ha de resoldre a les urnes, no a la presó”, ha conclòs.

L’alcaldessa ha fet una menció especial a Joaquim Forn, per la seva relació amb l’Ajuntament com a regidor des del 1999 fins a aquest juliol. Colau ha fet també una crida a la unitat de tot el catalanisme polític “sense fissures” per demanar llibertat, defensa de l’amnistia i la retirada del 155.

Ple extraordinari, aquest divendres

Reunida d’urgència, la Junta de Portaveus ha acordat la convocatòria d’un ple extraordinari aquest divendres a les 9.30 h en què, molt probablement, es mostrarà el rebuig del consistori a l’empresonament de bona part del govern Puigdemont. Els líders municipals del PDeCAT, ERC, la CUP i el PSC han criticat a través de piulades al Twitter la decisió de la jutgessa de l’Audiència Nacional. Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que els jutges no fan política.