Els advocats de Sànchez i Cuixart han pogut presentar més motius per intentar alliberar-los. El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, ha explicat que un dels arguments pels quals se’n va dictar presó incondicional, el de la possibilitat de reincidència en el presumpte delicte, ja no és vigent perquè amb la declaració d’independència, l’aplicació de l’article 155 i la convocatòria d’eleccions, “la situació a Catalunya ha canviat”. Per la seva banda, l’advocada de Cuixart, Marina Roig, ha presentat noves gravacions per intentar desmuntar l’argument de la fiscalia que el president d’Òmnium va actuar per impedir l’actuació de la policia durant l’escorcoll del 20 de setembre al Departament d’Economia.

Les defenses també han intentat desmentir el motiu del risc de fuga perquè Sànchez i Cuixart s’han presentat a declarar quan se’ls ha cridat, tenen arrelament demostrat, amb feina i família a Catalunya. Pel que fa a la competència de l’Audiència Nacional per processar-los pel delicte de sedició, les defenses han insistit que com que el presumpte delicte que es va cometre a Barcelona el 20 de setembre ha de ser un jutjat de la ciutat qui ho investigui i han advertit que el jutjat número 13 va ordenar l’escorcoll a diverses conselleries per investigar la possible sedició i rebel·lió, la qual cosa constata que en té la competència.

La qüestió l’ha resolt la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional, formada per cinc magistrats, entre els quals no hi ha Carmen Lamela, que és qui instrueix la causa per sedició els Jordis. Cap dels dos no ha assistit a la vista, tal com havien demanat els seus lletrats.

Un dels magistrats ha votat en contra de la presó

En el moment de la deliberaciò, quatre dels magistrats de la Sala d’Apel·lacions han votat a favor de mantenir els “Jordis” a la presó, mentre que el cinquè, el magistrat José Ricardo de Prada, ha emès un vot particular en contra de la privació de llibertat pels dos presidents de les entitats sobiranistes. Caldrà veure com ha argumentat el seu vot, ja que aquest divendres tan sols han fet públic el veredicte i en els propers dies redactaran la interlocutòria.

La vista de revisió de presó s’ha celebrat aquest divendres després que les defenses van presentar un recurs contra la presó incondicional de Sànchez i Cuixart els dies 20 i el 21 d’octubre.