(ACN) El Congrés dels Diputats ha rebutjat definitivament la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En la segona votació, aquest divendres, s’ha quedat amb 172 vots a favor (PP, Vox, UPN, CC), 177 vots en contra (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG) i un vot nul del diputat de Junts Eduard Pujol, que s’ha equivocat.

Aquest divendres Feijóo no necessitava majoria absoluta de la cambra, sinó que només havia d’aconseguir més vots a favor que en contra per ser investit president del govern espanyol. El líder de PP, però, s’ha quedat amb els mateixos 172 vots que tenia el dia que va rebre l’encàrrec.

La votació d’aquest divendres obre una nova etapa en què previsiblement Felip VI convocarà una altra ronda de consultes a principis de la setmana que ve per decidir si encarrega la investidura a Pedro Sánchez o deixa córrer el calendari. La Moncloa contempla que l’hipotètic nou debat d’investidura no tingui lloc fins a finals d’octubre. El termini màxim expira el 27 de novembre, data en què —si no hi ha president— es convocarien eleccions automàticament per al 14 de gener.

Error en un vot

El resultat de la votació ha trigat a donar-se per tancat. El motiu ha estat l’error del diputat de Junts Eduard Pujol, que —en una votació a peu dret i per crida— en sentir el seu nom ha dit “sí”, però després ha intentat rectificar dient “no”. La secretària de la Mesa ha repetit el “sí” inicial, però la Mesa s’ha reunit després i ha acabat comptabilitzant el vot com a nul. Els diputats del PP han criticat la decisió des dels seus escons, i l’han comparada amb el cas del diputat del PP Alberto Casero, que es va equivocar i el seu vot va valer per aprovar la reforma laboral.