El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per majoria donar suport a la tramitació d’una llei d’amnistia a les Corts espanyoles, una de les condicions que ERC i Junts posen per a la investidura del socialista Pedro Sánchez. La proposta conjunta de TriasxBCN i ERC a l’Ajuntament ha tirat endavant pel vot a favor de Barcelona en Comú. El PSC, el PP i Vox hi han votat en contra.

Per la seva banda, la proposta del PP per rebutjar la llei d’amnistia no ha prosperat. TriasxBCN, el PSC, BComú i ERC hi han votat en contra, mentre que Vox s’ha abstingut. L’amnistia ha marcat un llarg debat de més d’una hora al primer ple ordinari del mandat amb l’ull posat al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya aquest divendres.

El ‘no’ del PSC irrita Trias i Maragall

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha justificat el vot en contra del PSC perquè “ara cal prudència, paciència i discreció”. Bonet s’ha mostrat disposada a explorar “tot el que estigui dins la Constitució, però no farem cap pas en la divisió de la societat catalana”. Xavier Trias (TriasxBCN) ha lamentat el vot de l’alcalde, Jaume Collboni i ha recriminat que “el PSC no tingui la veu clara” en aquest tema.

Des d’ERC, Ernest Maragall ha dit que “costa d’entendre el silenci del PSC”, que creu que demostra “subordinació i feblesa política”. “La investidura no és l’objectiu, és l’instrument per resoldre el conflicte polític amb Catalunya”, ha replicat Maragall a Bonet. Al seu torn, Ada Colau (BComú) ha donat suport a l’amnistia però ha demanat no sobreactuar per no alterar les negociacions. Colau ha retret a Collboni el vot en contra “quan la iniciativa la porta Pedro Sánchez”.

El PP no ha aconseguit que prosperi la seva proposta en contra de la llei d’amnistia. Daniel Sirera (PP) ha acusat els independentistes de voler “imposar l’opinió política per sobre de la llei”. Des de Vox, Gonzalo de Oro ha lamentat que “Barcelona sigui moneda de canvi per la investidura” a l’Estat, i ha acusat el PSOE de “ressuscitar els independentistes”.