Aquest dimarts a primera hora el secretari del govern, Víctor Cullell, ha enviat una carta a La Moncloa en què demana quina motivació hi ha per no publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el decret de nomenament dels consellers, un pas imprescindible per poder celebrar aquest dimecres l’acte de presa de possessió del nou govern, que inclou dos consellers a la presó i dos fora del país. “Vol complir la llei o no, l’Estat?“, s’ha preguntat Quim Torra, en una entrevista a RAC1.

El president de la Generalitat manté l’acte a l’agenda i no es planteja substituir Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín com a consellers. Defensa que cal anar pas a pas: “Per què hem de suposar que diran que no?”, es demana Torra, que subratlla que tenen “tots els seus drets civils i polítics intactes”.

També Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, ha defensat que el nomenament dels consellers i la presa de possessió ha de poder tirar endavant. “Em sembla inconcebible que s’intenti de manera il·legal mantenir el 155. És un nou abús per part del govern de l’Estat”, ha condemnat Torrent.

Llarena denega el permís a Rull i Turull per prendre possessió com a consellers

En espera dels següents moviment del govern de Rajoy, el jutge del Suprem Pablo Llarena ha afegit una altra pedra en el camí. Ha denegat el permís ni la sortida en llibertat a Rull i Turull perquè puguin assistir a l’acte de presa de possessió com a consellers. Els dos diputats ho havien demanat dissabte, en saber-se que Torra els havia designat per encapçalar els departaments de Presidència i Territori i Sostenibilitat, els mateixos que dirigien en el mandat anterior.

En la interlocutòria d’aquest dimarts, Llarena al·lega que “existeix risc de fuga” i afegeix que “la reiteració delictiva no només en manté, sinó que s’ha potenciat amb l’anunci del nou president català que la seva voluntat és impulsar la república independent il·legalment declarada”.

Torra fa autocrítica per la manca de paritat al govern

Després de nomenar el govern, en què només tres de les 13 conselleries seran liderades per dones, Quim Torra ha acceptat una “targeta groga per al govern, perquè defensem la paritat i no l’apliquem”. Ha explicat que en la visita que va fer aquest dilluns a Carme Forcadell i Dolors Bassa, a la presó d’Alcalá-Meco, van abordar la qüestió i els va explicar que “el principi de la restitució ha condicionat molt la configuració del govern”. Malgrat tot, s’ha compromès a esmenar la manca d’igualtat en properes configuracions del govern.

En la mateixa línia, Roger Torrent ha apuntat que cal “ser autocrítics, no només amb el govern, també amb la Mesa del Parlament”. “Som el que diem, però sobretot el que fem. No pot ser que les lleis es quedin en un marc teòric”, ha defensat Torrent, que considera que les institucions han de “donar exemple a la societat”.