En un acte solemne a l’auditori del Parlament de Catalunya, els diputats de Junts pel Sí i la CUP, que són majoria a la cambra, han signat un document que declara Catalunya com a “estat independent i sobirà”. És la traducció formal del que estableix l’article 4.4 de la llei del referèndum, que determina que és el Parlament qui proclama la independència en cas que el “sí” obtingui majoria en la votació. Es tracta, però, d’un document polític que ha quedat en suspens, després que Puigdemont ho hagi proposat al Parlament amb l’objectiu d’iniciar converses amb l’Estat espanyol.

Els primers a firmar el text han estat les principals autoritats del país: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras. La resta de diputats han signat a continuació, entre aplaudiments.

El document, titulat Declaració dels representants de Catalunya, proclama la constitució de “la república catalana, com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social”, estableix que s’iniciï un procés constituent, demana a la comunitat internacional que reconegui la república catalana com a nou estat independent i sobirà, i manifesta la voluntat d’iniciar negociacions amb l’Estat espanyol. La signatura s’ha fet poc després de la compareixença de Puigdemont al Parlament.