En la lectura del discurs més esperat de les darreres setmanes, el president Puigdemont ha proclamat els resultats oficials del referèndum de l’1-O, en què el “sí” a la independència va guanyar amb un 90,18 % dels vots, i, basant-se en l’article 4.4 de la llei del referèndum, ha declarat que “Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república”. Segons el cap de l’executiu, amb els “resultats del referèndum, Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un estat independent”, a ser “escoltada i respectada”, i ha puntualitzat que “hi ha democràcia més enllà de la Constitució”.

“Hi ha un prec de diàleg que recorre Europa”

En un text amb crides reiterades al diàleg i a rebaixar la tensió, el president català ha proposat al Parlament que suspengui els efectes de la declaració d’independència per tal d’iniciar un diàleg amb l’Estat en les properes setmanes i ha demanat a Europa que s’impliqui en el conflicte. Precisament, Puigdemont ha anunciat que el govern català ha activat “iniciatives de mediació internacionals”, algunes que ja són públiques i d’altres que es mantenen en secret. En tot moment, el president ha remarcat que “hi ha un abans i un després de l’1-O” i s’ha compromès a “avançar en les demandes del poble català”.

Repàs dels greuges a Catalunya

El president català ha criticat les 18 negatives del Govern a obrir un diàleg amb Catalunya per celebrar un referèndum pactat i ha denunciat que, en els darrers set anys, l’Estat espanyol ha “activat un programa sistemàtic de recentralització” amb un “menyspreu feridor”. Puigdemont ha recordat que, el 2010, el Tribunal Constitucional va fer una segona retallada a l’Estatut, una acció que ha qualificat d’humiliació, i que, segons el president, ha provocat que “milions de ciutadans arribessin a la conclusió que l’única manera de garantir la supervivència és que Catalunya es converteixi en un estat”.

Discurs amb retard

El ple del Parlament s’ha ajornat una hora a petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha posposat la compareixença pels contactes de darrera hora que ha mantingut el govern amb mediadors internacionals, segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies. Paral·lelament, els grups parlamentaris de PP i Cs han demanat la suspensió del plenari amb l’argument que no es podia celebrar la sessió si es donaven per vàlids els resultats del referèndum de l’1-O. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat una reunió de la Junta de Portaveus per tractar ambdues qüestions i ha rebutjat la petició de l’oposició.