“Aquest divendres no es votarà ‘sí’ al tramvia”. Amb aquesta afirmació, el portaveu municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha volgut rebaixar les expectatives del govern d’Ada Colau perquè el ple de l’Ajuntament digui “sí” i impulsi la connexió del tramvia per la Diagonal. Les dues parts mantenen negociacions per arribar a un acord, però ERC condiciona el seu “sí” al tramvia a assegurar que no hi haurà beneficis per a les empreses concessionàries i a no fixar data d’inici d’obres.

El portaveu d’ERC ha demanat que en l’expedient que es porta a votació al plenari no aparegui el compromís de començar les obres el 2020, com pretén el govern de Colau. “Això és un brindis al sol, és enganyar a la ciutadania“, ha sentenciat Coronas, que ha acusat el govern de buscar només “un titular”. ERC diu que ara no es poden hipotecar les inversions del proper mandat i que la situació econòmica de l’Ajuntament “portaria a endeutar-nos”.

Els republicans també reclamen que l’ATM negociï amb les concessionàries del tramvia unes noves condicions perquè els beneficis de la connexió recaiguin en el sector públic i no el privat, i que el conveni resultant es porti al ple. Coronas també ha reclamat un estudi sobre l’impacte econòmic que suposarà per TMB eliminar les línies de bus que ara passen per la Diagonal. Amb tot plegat, ERC tindrà prou elements per decidir si avala el tramvia en una altra votació futura.

Janet Sanz: “Volem que el ple digui ‘sí’ al tramvia”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha respost a les condicions d’ERC assegurant que el govern vol seguir-ne parlant. “La nostra línia vermella és que el plenari digui ‘sí’ d’una vegada per totes al tramvia per la Diagonal”, ha afirmat Sanz, que no ha volgut concretar si accepta la petició d’ERC de retirar el compromís d’iniciar les obres el 2020.

Sanz ha destacat que en l’última Comissió d’Urbanisme l’actitud d’ERC va canviar respecte a l’any passat i que confia que es pugui arribar a un acord. Si el ple diu “sí” al tramvia, la tinenta d’alcalde ha explicat que des del govern municipal es treballarà amb l’ATM i la Generalitat perquè el projecte tiri endavant “amb la màxima celeritat”.

Després que en les últimes declaracions públiques el PSC hagi alertat d’un vot negatiu al tramvia per com el govern entoma el debat, Janet Sanz ha expressat la voluntat de “seguir treballant” amb els socialistes per fer possible la connexió. La tinenta d’alcalde ha reconegut el paper que ha tingut el PSC amb aquest mitjà de transport.