El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha estat molt crític amb el partit popular, a qui ha acusat de convertir l’Estat espanyol en “l’autèntica poma podrida d’Europa” després de les converses difoses en què De Alfonso i el ministre parlen de trobar informació d’entorns familiars convergents i d’Esquerra per desacreditar-los.

Bosch ha defensat que ERC “està net” i que estan intentant “embrutar gent no embrutable”. A més ha acusat els populars de ser “antidemocràtics” i d’intentar influir en el vot de les persones “a partir de la creació d’escàndols utilizant les institucions de l’Estat”. “El que han fet no té perdó de Déu”, ha dit Bosch, que ha assegurat que espera que, tal com va passar després dels atemptats de Madrid de l’11-M, “el poble els castigui, i els passi factura”. Bosch també ha reclamat, a més de la dimissió de Fernández Díaz i De Alfonso, la del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

Des del PP, la regidora Àngels Esteller ha criticat Bosch per “muntar una pel·lícula amb acusacions greus i calumnioses” i de fer un judici de valor “a partir d’unes converses esbiaixades i manipulades”. Esteller ha demanat respecte a la presumpció d’innocència i ha acusat ERC de “fer lliçons d’ètica a la carta, del que volen i el que els interessa”. I ha preguntat a Bosch: “Sap el que va passar?”. Bosch li ha respost: “No em faci un Ángel Acebes, traient pit de coses que són indefensables. Deixin de fer-se la víctima i reconeguin que han patinat. Han de fer un Nixon [en referència al cas Watergate] i dimitir en massa”.

Des de CiU, el regidor Jordi Martí ha recordat que les converses mostren que també “s’ha volgut empastifar destacats líders de CiU” i ha qualificat el cas “d’escàndol polític de gran magnitud, que embruta un govern. “Ho considerem una guerra bruta inadmissible en un estat de dret”, ha dit Martí, que ha assegurat que si es confirmen aquestes converses “s’haurien creuat totes les línies vermelles”. Carina Mejías, de Ciutadans, ha exigit totes les explicacions i ha titllat l’actuació de pròpia “d’una república bananera”. Ha demanat les dimissions de Díaz i del cap de l’Oficina Antifrau per “utilitzar les institucions per perjudicar partits polítics”. Per la seva banda, María José Lecha, de la CUP Capgirem Barcelona, ha assegurat que no estan sorpresos per un cas que mostra l’existència “d’una falsa democràcia i d’un estat que no té separació de poders”. Carmen Andrés, del PSC, ha qualificat les converses de “cas gravíssim que posa en perill la credibilitat de l’estat i del sistema democràtic”.

Des de Barcelona en Comú, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, a més de reclamar les dimissions, ha demanat que s’obri un procediment per esclarir responsabilitats penals, ja que, segons ell, es tracta “d’una conducta de conspiració i de tràfic d’informació reservada” i creu que la fiscalia hauria d’intervenir. Pisarello ha titllat el cas de “petit episodi de Watergate” i ha recordat que el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya va ser escollit amb els vots favorables del PP i de CiU. “La paciència de la ciutadania té un límit”, ha afirmat.