La comissió impulsada per l’oposició i el Gremi de Restauració que analitza com s’està aplicant l’ordenança de terrasses a Ciutat Vella ha arribat a la fase de conclusions. El document final —aprovat per tots els grups menys BComú i la CUP— conclou que la regidora del districte, Gala Pin, ha actuat de forma arbitrària per reduir el nombre de terrasses i sense dialogar amb els restauradors.

Sònia Recasens (PDeCAT) ha dit que aquestes conclusions “constaten el fracàs del govern”, que ha dut a “un gran desgavell” en l’ordenació de terrasses a Ciutat Vella, mentre que Koldo Blanco (Cs) ha reclamat “seguir treballant en el futur per restaurar el diàleg”. Daniel Mòdol (PSC) ha lamentat que “hagi calgut la comissió” perquè el govern vegi “unes conclusions evidents” i Xavier Mulleras (PP) ha acusat el govern Colau d’actuar amb “arbitrarietat i autoritarisme”.

Per la seva banda, Trini Capdevila (ERC) també ha retret a Gala Pin haver “avivat conflictes” en comptes de fer “bon govern”, tot i que ha criticat que les conclusions de la comissió siguin “catastròfiques”. L’únic partit de l’oposició que ha votat en contra de les conclusions ha estat la CUP. El regidor cupaire Pere Casas ha retret que hi “ha faltat la veu dels treballadors” i només “ha parlat una part, els lobbies”.

Pin desacredita la comissió

Per la seva banda, Pin ha admès que hi ha punts de millora, però ha desacreditat la feina feta per la comissió: “Quina és la utilitat d’aquesta comissió?”, s’ha qüestionat. A més, ha advertit que “tothom tenia les conclusions preestablertes” i, per això, el govern ha votat en contra de les conclusions presentades.

Pin també ha defensat la gestió feta amb les terrasses de Ciutat Vella i ha assegurat que “no hi ha hagut manca de diàleg” ni tampoc “cap criminalització de la restauració”. En aquest sentit ha negat les acusacions d’actuar de forma arbitrària i ha reptat l’oposició i els restauradors a “no fer comissions i portar-nos als tribunals” si veuen una actuació fraudulenta de BComú.

Els restauradors demanen una rectificació

En l’última sessió de la comissió no hi ha pogut intervenir cap restaurador, cosa que sí que va passar en les dues sessions anteriors. Ara bé, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha seguit de prop la lectura de les conclusions de la comissió.

Un cop fora, Pallarols ha dit a Pin que “toca deixar-se d’èpica” —en referència a l’opció de judicialitzar el conflicte— perquè “no creiem que hi hagi motius per fer-ho”. En aquest sentit Pallarols ha instat Pin a “rectificar i a fer autocrítica” perquè la comissió ha donat la raó als restauradors.