Colau i Valls al debat a La Sexta - Salvados

L’alcaldessa, Ada Colau, i el candidat a l’alcaldia Manuel Valls han protagonitzat, aquest diumenge, un cara a cara a La Sexta, en què han contraposat dos models de ciutat. Els candidats han debatut sobre habitatge, turisme, seguretat i el procés independentista, sense cap gran estirabot. Continguts en les formes, tot i que han fet evidents les diferències. Colau i Valls han coincidit que el millor alcalde de Barcelona ha estat Pasqual Maragall.

En habitatge, Ada Colau ha reiterat la necessitat que l’Estat reguli els lloguers i ha defensat la seva gestió en aquesta matèria. Manuel Valls ha criticat que Colau “només pensa a regular, castigar”, i que acabarà el mandat amb menys pisos públics dels que va prometre. Ell n’ha promès 10.000 en dos mandats. “La gent em coneix i saben que si algú es deixa la pell en habitatge soc jo”, ha replicat l’alcaldessa. L’únic que Valls ha reconegut a Colau és la feina contra els pisos turístics il·legals.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Tots els candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Discrepàncies amb el “top manta”

Manuel Valls ha acusat l’alcaldessa de permetre la venda a la manta. “No mirem cap a un altre costat”, ha afirmat Colau, que ha destacat que hi ha una vessant social que cal abordar i que Valls no hi fa mai referència. “Està d’acord que treballin de forma regular?” ha preguntat Colau. “Tots? No”, ha respost Valls. “I què fem? Els expulsem?” ha interpel·lat l’alcaldessa. El candidat ha dit que hi poden haver expulsions i que això depèn de l’Estat.

“Amb polítiques socials no n’hi ha prou”, ha afegit Valls, que ha acusat Colau de permetre “la pobresa al centre de Barcelona”. L’alcaldessa ha acusat l’ex-primer ministre francès de “deshumanitzar” les persones. Els dos candidats se les han tingut també amb la seguretat. Colau ha demanat abordar el debat “amb rigor i sense alarmisme”. “Se li ha escapat de les mans la seguretat”, ha respost Valls. “Perquè soc progressista sé que la seguretat no es resol només amb més policia”, ha afegit Colau.

El procés i pactes postelectorals

Manuel Valls ha assegurat que la fotografia d’Albert Rivera (Cs) al costat dels líders de Vox en la manifestació de Madrid el 10 de febrer “va ser un error” i ha dit que Cs “hauria d’estar en primera fila” contra l’extrema dreta i creu que “no ho està fent”. “És incompatible dir que vols fer un cordó sanitari contra l’extrema dreta i manifestar-se amb ells”, ha etzibat Colau a Valls. El candidat ha dit que no acceptarà “mai” els vots de Vox per ser alcalde i ha defensat pactes amb els partits constitucionalistes.

L’alcaldessa ha reiterat que la seva aposta és una aliança d’esquerres amb ERC i PSC si prioritzen polítiques progressistes. Ada Colau ha defensat que a Catalunya hi pugui haver un referèndum sobre la independència i ha explicat que ella votaria que no. “Ja no ets activista, ets l’alcaldessa i tens una responsabilitat; divideixes la societat”, ha replicat Valls, que ha lamentat que Colau critiqui el judici del procés. “Amb els independentistes hi tinc moltes diferències, però de violència no n’hi va haver”, ha sentenciat.

El debat genera rebuig entre els altres candidats

El cara a cara entre Colau i Valls ha molestat alguns dels altres aspirants a l’alcaldia. Ernest Maragall (ERC) ha dit que l’autèntic debat hauria de ser entre l’alcaldessa i ell, mentre que Jordi Graupera (Barcelona és Capital) ha intentat, sense èxit, fer un debat alternatiu amb altres candidats.

Colau-Valls, una relació distant

En el programa s’ha fet evident la poca relació entre Ada Colau i Manuel Valls. Cap dels dos no té el número de mòbil de l’altre. Quan Valls ha dit que té l’oficina de campanya als jardinets de Gràcia, Colau ha replicat que BComú no es podria permetre un lloguer en aquesta zona. “Tu ets l’elit sent alcaldessa”, ha etzibat Valls a Colau, que ha contestat contundent: “Jo no pertanyo a les elits”.