El president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que “el Govern espanyol impedirà que qualsevol declaració d’independència es plasmi en alguna cosa”. Així ho ha explicat en una entrevista al diari ‘El País’, en la qual Rajoy ha afirmat que Espanya continuarà sent el país de sempre “durant molt temps”. També ha afirmat que el seu govern actuarà per defensar la sobirania i la unitat nacional d’Espanya, tot i que no ha concretat de quina manera. Quan falten tres dies perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui al Parlament en un ple en el qual es podria declarar la independència, Rajoy ha demanat “al catalanisme pactista i moderat” que torni i que s’allunyi “d’extremistes, radicals i de la CUP”.

“Jo no descarto absolutament res del que diu la llei”, ha afirmat Rajoy, en una afirmació que podria referir-se a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia. “Mentre l’amenaça d’una DUI no desaparegui del panorama polític serà molt difícil que el Govern no prengui decisions”, ha insistit.

Rajoy ha destacat que les conseqüències del que ha qualificat com a “simulacre de referèndum” ja es noten “en els sectors del turisme i en els sectors empresarials”, i també s’ha referit al trasllat de seus socials de diverses empreses com el Banc Sabadell, CaixaBank o Agbar per exemplificar que “els mercats es comencen a posar nerviosos”. “Com més temps passa sense que retirin la declaració d’independència, pitjor per tots”, ha advertit, tot i que ha afegit que “encara hi són a temps”.

Sobre la possibilitat d’iniciar converses amb els dirigents catalans, el president espanyol ha afirmat que “és molt difícil” negociar amb algú que és “incapaç de moure’s ni un centímetre”. I ha recordat que el seu executiu va plantejar una conferència de presidents de comunitats autònomes i “el president de Catalunya no va voler venir”.