La reforma de la via Laietana, que ha començat aquest dimarts, inclou també la transformació del carrer de les Jonqueres. Es tracta d’un vial estret, d’uns 10 metres d’amplada, que ara concentra tot el trànsit que puja per la via Laietana i que desemboca a la plaça d’Urquinaona (si no gira abans pel carrer d’Ortigosa). El projecte de reurbanització preveu eliminar el trànsit de pas i convertir aquest carrer en una plataforma única amb prioritat per als vianants.

En l’actualitat, el carrer de les Jonqueres té dos carrils de circulació i les voreres fan menys de dos metres d’amplada, cosa que, juntament amb el trànsit constant de busos i vehicles, el converteixen en una via incòmoda per caminar. Amb la reforma, els vianants guanyaran molt més espai i es reservarà una àrea central perquè hi puguin passar vehicles de veïns i per a les places de càrrega i descàrrega que hi haurà.

carrer Jonqueres
Aquesta placa del carrer de les Jonqueres demostra la gran quantitat de pol·lució que respira aquest vial.

Sense trànsit ja a l’abril

Les obres al carrer de les Jonqueres es faran de forma compassada amb les de la via Laietana. Per tant, el tall al trànsit a Jonqueres també serà a l’abril perquè els operaris puguin començar els treballs per transformar aquest vial. A més, quan s’acabi la reforma, el poc trànsit que hi circularà ho farà en sentit descendent, des de la plaça d’Urquinaona. Mentre durin les obres, el carrer d’Ortigosa patirà un canvi de sentit temporal i s’hi accedirà des de Trafalgar.

Una plaça a la cruïlla amb la via Laietana

El projecte de reforma també preveu plantar-hi una quinzena d’arbres i posar-hi enllumenat nou. A la confluència del carrer de les Jonqueres amb la via Laietana, es crearà una plaça nova, amb arbres, vegetació i mobiliari urbà. Precisament, el projecte de reforma de la via Laietana té com a un dels objectius principals aconseguir més espai per als vianants; per això hi haurà voreres més amples, menys espai per al trànsit privat i més per al transport públic i les bicicletes.

Recreació virtual de la plaça que es crearà a la confluència de Jonqueres amb la via Laietana

Comerciants i vianants esperen la reforma

Temps enrere, el nom del carrer de les Jonqueres va estar molt vinculat a una botiga de roba de la llar, la popular Casa de las Mantas, que va tancar fa 10 anys. En l’actualitat, la via aplega molta activitat comercial, de restauració i cultural. En general, esperen la reforma per canviar la fesomia del carrer i que els vianants prenguin el protagonisme que ara hi tenen els cotxes.