L’Ajuntament ha començat els treballs per transformar el Port Olímpic i aconseguir més espai públic i noves àrees d’usos nàutics, que han d’acabar el 2023. La transformació ha començat amb actuacions provisionals a la zona de l’aparcament del moll de Mestral i del moll de Gregal, d’on s’han tret els cotxes per guanyar un espai de passeig i d’estada de 10.000 m².

Aquests primers treballs s’estan fent amb mobiliari tàctic (bancs) i pintura i tenen un cost de 400.000 €, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, els ha justificat perquè “el Port Olímpic no pot ser més un element estanc i tancat”, en un moment en què els barcelonins fan un ús més intensiu de l’espai públic durant la pandèmia. “No podíem esperar que estigui tota la transformació feta perquè la ciutadania en gaudeixi”, ha dit.

actuacio provisional port olimpic

Més enllà de les actuacions provisionals, l’Ajuntament ja està preparant els projectes de reforma definitiva de l’espai. Ja s’ha adjudicat la redacció del projecte dels nous accessos al Port Olímpic (per 2,8 M €) i aviat s’adjudicaran la redacció del projecte per reformar el Centre Municipal de Vela (3,8 M €) i del projecte per reformar els locals d’oci nocturn actual i els pallols (7 M €).

El dic es reforça davant de temporals

Una altra de les actuacions incloses en la remodelació del Port Olímpic és la rehabilitació del dic de recer (el dic que protegeix el Port Olímpic del mar), amb dos objectius. El primer, blindar-lo dels ultrapassaments d’aigua en cas de temporal -com passa ara-; i el segon, convertir-lo en una zona de passeig amb 3.000 m² d’espai públic.

dic de recer port olimpic

Els treballs previs per reformar el dic s’iniciaran la setmana vinent i a partir de gener es començaran a prefabricar els blocs de formigó necessaris i l’aplec de l’escullera al Port de Vallcarca (al Garraf). Està previst que al mes de març els blocs prefabricats s’embarquin per venir cap a Barcelona i que al maig del 2022 el nou dic de recer estigui enllestit.

L’Ajuntament encara no ha recuperat tots els locals

Un pas previ imprescindible per poder seguir amb els treballs de transformació del Port Olímpic és que l’Ajuntament recuperi les claus dels locals d’oci que hi ha al moll de Mestral. Es dona la circumstància que al juny van caducar les concessions les immobles (que són propietat del consistori), però encara hi ha llogaters que no han tornat les claus.

locals oci port olimpic

De fet, segons el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, només quatre dels locals han tornat les claus (ara estan tapiats), mentre que encara en queden 26 que han de fer-ho “abans que acabi l’any”. Collboni ha assegurat que l’Ajuntament acudirà a la justícia per accelerar el retorn de les claus: “Tard o d’hora això serà nostre. Això està guanyat”, ha sentenciat.

Als locals d’oci s’hi ubicaran tot d’iniciatives relacionades amb l’economia blava; és a dir, les activitats vinculades amb el mar, la nàutica i la pesca. Pel que fa als restaurants del moll de Gregal, abans de la pandèmia l’Ajuntament es va comprometre a cedir els locals als restauradors fins a l’inici de les obres, ja que també els caducaven les concessions a l’abril.