L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha avisat amb contundència que, amb la nova regulació de la Generalitat a la mà, l’Ajuntament vol eliminar tots els apartaments turístics de les zones més tensionades. En una entrevista a ‘Els matins’, de TV3, Collboni s’ha referit específicament al districte de Ciutat Vella, que acumula bona part dels 10.000 allotjaments turístics legals que hi ha a la ciutat i on hi ha problemes vinculats a la seguretat:

El nostre objectiu és que districtes com Ciutat Vella tinguin zero apartaments turístics. Zero”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Més enllà dels districtes tensionats, l’alcalde també ha avisat que la voluntat del seu govern és reduir substancialment el nombre d’apartaments turístics de tota la ciutat. De fet, Collboni ha admès que la indústria del turisme “és molt important per a la nostra economia, però té un límit i crec que aquest límit ja l’hem tocat“. Per això, ha assegurat que l’oferta de llits turístics no pot créixer més.

Com pot eliminar pisos turístics Barcelona?

Tal com ha explicat l’alcalde, Barcelona podrà posar fre a l’activitat dels pisos turístics gràcies a la regulació pionera que va publicar la Generalitat el novembre passat. Amb el canvi normatiu, les llicències actuals dels allotjaments per a turistes passaran a tenir caràcter temporal (d’un màxim de cinc anys). Passat aquest temps, els ajuntaments tindran la potestat de renovar-les o no.

Per tant, l’extinció dels pisos turístics de Ciutat Vella no serà una qüestió immediata, sinó que caldrà esperar almenys els cinc primers anys de vigència que marca el reglament: “Quan s’acabi, no la renovarem”, ha sentenciat l’alcalde. De les seves paraules també se sobreentén que l’Ajuntament no donarà més permisos per a Ciutat Vella.

Pel que fa a la resta de la ciutat, la normativa també permet al consistori marcar el topall màxim de pisos turístics que vol. En un principi, el decret marcava un màxim de 10 allotjaments per cada 100 habitants; ara bé, després que el govern català ho pactés amb el PSC, el decret permet que cada ajuntament marqui un topall.