L’alcalde, Jaume Collboni, traslladarà l’activitat institucional uns dies de cada mes als 10 districtes de Barcelona. Amb el nom de L’alcalde a prop teu, el programa arrencarà aquesta setmana al districte de Sant Martí, des d’on Collboni mantindrà els despatxos habituals d’alcalde, presidirà la reunió setmanal de la Comissió de Govern i tindrà una agenda específica amb entitats, associacions i empreses d’aquest territori.

L’esquema es repetirà cada mes en un dels 10 districtes amb la voluntat, segons apunta l’Ajuntament, “d’apropar el màxim possible l’activitat com a alcalde a tots els territoris sense excepció”. A Sant Martí, aquest dimarts, l’alcalde visitarà l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i, a la tarda, explicarà les obres de l’edifici on s’ha d’ampliar el CAP i la biblioteca del Besòs, a l’antic cinema Pere IV.

L’estada a Sant Martí continuarà dimecres i dijous, dies en què Collboni es trobarà amb entitats centenàries i farà visites al Mercat del Clot, a la comissaria de la Guàrdia Urbana i la Federació Catalana de Bàsquet. A més, l’alcalde anirà al nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle, tindrà una reunió amb dones amb projectes rellevants i assistirà a un acte d’homenatge a Francisco Ibáñez a la Biblioteca García Márquez.

Els precedents de Colau i Clos

La voluntat de traslladar l’activitat de l’Ajuntament als districtes no és nova. En el mandat anterior, Ada Colau va fer el programa Alcaldia als districtes i va celebrar reunions de la Comissió de Govern fora de l’Ajuntament (va visitar tots els districtes excepte Horta-Guinardó). L’activitat es va frenar el 2020 amb la pandèmia i no va continuar després. Més periodicitat van tenir les Trobades amb l’alcaldessa, reunions amb veïns i sense càmeres que Colau feia pels diferents barris.

El novembre del 2004, l’aleshores alcalde, Joan Clos, va reunir el govern a la seu del districte de Sants-Montjuïc. Una prova per conèixer de primera mà la realitat i les preocupacions del districte que es va fer també a Sant Andreu i Ciutat Vella els mesos següents. La iniciativa no va continuar a causa de la crisi del Carmel el gener del 2005.