Jaume Collboni
Foto: Marta Vidal (ACN)

(ACN) L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per ampliar l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que presideix, a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030. És el que ha defensat en una conferència a Foment del Treball, en què el socialista ha fixat com a horitzó la creació d’una “metròpoli federal” que passi d’aplegar els 3,3 milions de ciutadans que ara té l’AMB als 5,3 milions de tota la regió metropolitana. En aquest sentit, Collboni ha apostat per repensar l’AMB “com un pacte federal” en què hi ha d’haver “cessions de competències i sobirania” per part dels ajuntaments cap a l’ens metropolità, així com de la Generalitat i l’Estat cap als ens locals.

El socialista ha insistit en el replantejament de l’ens metropolità amb l’objectiu que apliqui unes polítiques compartides que permetin fer front a reptes que són també compartits entre els municipis, com ara bé la mobilitat o la transició energètica.

La Generalitat ha de cedir competències als municipis

Collboni ha defensat l’ampliació de l’AMB cap a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf, però no ha fet menció d’altres grans ciutats del Baix Llobregat Nord, com ara Martorell, que no formen part de l’ens actualment. Tanmateix, més enllà de l’ampliació territorial de l’AMB, que ara està formada per 36 municipis, Collboni ha apostat per la cessió de competències dels ajuntaments cap a l’ens, perquè pugui articular polítiques de més gran abast, i ha demanat a la Generalitat el retorn d’algunes competències que “pertanyen” als ens locals. Entre els exemples, Collboni ha citat l’aplicació de la zona de baixes emissions (ZBE) així com iniciatives de transport compartit, com la moto multiusuari.

A favor de “normalitzar” les relacions amb Madrid

D’altra banda, Collboni també ha defensat el replantejament de l’AMB com una fórmula per “normalitzar les relacions institucionals”. El socialista ha afirmat que té la voluntat “d’obrir i recuperar les relacions” amb altres ciutats de l’estat, com ara Madrid, per buscar punts de “col·laboració i cooperació”. “La normalització ens permetrà, de nou, fer debats a mitjà i llarg termini, perquè fa massa temps que en aquest país hem deixat de fer projectes a llarg termini”, ha conclòs.