L’alcalde, Jaume Collboni, ha fet aquest divendres una petició al govern de la Generalitat perquè acceleri les inversions per ampliar diverses línies del metro de Barcelona. En una conferència al Cercle d’Infraestructures, l’alcalde ha demanat que es comenci a treballar per allargar l’L1 a Badalona; fer arribar l’L3 a Esplugues de Llobregat; fer créixer l’L2 per Montjuïc i completar l’L4 de la Pau a la Sagrera.

L’alcalde creu que és el moment de “recuperar el temps perdut”, després d’anys amb projectes aturats com el del tram central de l’L9, i adverteix que “si no volem tenir sequera d’infraestructures d’aquí a 10 anys, és el moment d’accelerar aquestes inversions”. Tot i això, Collboni ha celebrat l’impuls que s’ha donat a les obres de l’L9 i als treballs per allargar l’L8 dels Ferrocarrils de la plaça d’Espanya fins a Gràcia.

3.000 milions d’euros en 10 anys

A la conferència, Collboni ha posat les xifres sobre la taula: creu que caldria invertir uns 3.000 milions d’euros en els propers 10 anys. “És una xifra assumible per la Generalitat, si es fa pas a pas”, ha afirmat. Per l’alcalde, el metro és clau per afrontar la transformació que viurà la ciutat els propers anys —com l’ampliació de la Fira a Montjuïc o el nou Hospital Clínic a la Diagonal. Assegura que “on arriba el metro, hi arriba la Barcelona real”.

El projecte del tramvia a Francesc Macià, a l’estiu

En el seu discurs, l’alcalde també ha anunciat que aquest juliol estarà enllestit el projecte executiu de la connexió del tramvia per la Diagonal des de la plaça de Francesc Macià i fins a Verdaguer. Ara bé, Collboni no ha posat cap calendari sobre la taula ni ha especificat quan s’iniciarien les obres. L’alcalde és partidari de posar en marxa la primera fase (entre les Glòries i Verdaguer) i “deixar respirar l’Eixample”.