El govern municipal de Barcelona s’ha compromès a treure del calaix el projecte pensat l’any 2018 per reformar la ronda de Sant Antoni. Això sí, el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha avisat que hi introduirà canvis de forma consensuada amb els veïns del barri: “Quan s’hagi tret la llosa, hem de reurbanitzar la ronda del futur i ho farem actualitzant el projecte del 2018”. Ho ha dit durant el plenari municipal del mes de febrer.

Fora de la sessió, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha confirmat que la primera setmana de març es reunirà amb veïns i entitats de Sant Antoni per començar a consensuar el nou disseny per a la ronda. Ha apuntat que hi haurà qüestions acordades l’any 2018 que caldrà repensar de cap a peus: per exemple, es preveia un carril bici bidireccional al centre de la calçada, però ara ja fa anys que l’Ajuntament no fa carrils bici en aquest format. Sanz també ha plantejat que caldrà revisar quin tracte rep el transport públic.

Acceleració dels treballs per retirar la llosa

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat —a petició de Junts i amb el suport de tots els grups— que s’accelerin els treballs per retirar la llosa que cobreix la ronda de Sant Antoni, al tram on es va instal·lar el mercat provisional. Precisament aquest dijous, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni va anunciar que la retirada de la llosa començarà abans que acabi l’any 2022, pocs dies després d’haver assegurat que no actuaria a l’espai fins a tenir un projecte de reurbanització definitiva.

En aquest sentit, els comuns de Colau eren partidaris de pensar un projecte global, tenint en compte les altres rondes que envolten Ciutat Vella. En canvi, els socialistes de Collboni preferien tornar al punt de partida del 2018, amb el disseny que ja estava consensuat amb els veïns.

L’oposició censura els girs del govern

Els girs de guió de l’executiu han encès l’oposició. Elsa Artadi (Junts) ha celebrat el “pas endavant” que suposarà la retirada de la llosa aquest any, tot i que arribi “quatre anys després de tenir el projecte al calaix i sense parlar amb el veïnat”. Des d’ERC, Eva Baró també ha carregat contra comuns i socialistes: “Barcelona té un problema, que són dos socis amb models diferents, i això fa impossible transformar res amb sentit”.

Luz Guilarte (Cs) ha lamentat la “desídia del govern municipal” amb els veïns de Sant Antoni, que han de “malviure amb una llosa que perjudica greument la convivència”, mentre que Josep Bou (PP) ha alertat que a Colau i Collboni “sempre els passa el mateix: no escolten els veïns i després s’ho han d’empassar tot”. En la mateixa línia, Òscar Benítez (Valents) ha retret al govern que “no s’activa fins que els veïns fan protestes”.