Per decisió de l’alcaldessa

, Ada Colau. Així es va escollir el pessebre de la plaça de Sant Jaume entre tres propostes finalistes. El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha explicat que l’ICUB va convocar al març un concurs restringit amb sis artistes (tres homes i tres dones) per “revisitar la tradició” amb inspiració contemporània. Un tribunal format per tècnics i el mateix Subirats van triar les tres obres finalistes que van presentar a Colau.

Subirats ho ha detallat en la Comissió de Drets Socials a instàncies de Ciutadans. “Ho va decidir l’alcaldessa, està tot dit”, ha lamentat Marilén Barceló (Cs), que ha criticat que es facin “performances” amb les religions. “Facin un pessebre com Déu mana”, ha afegit Óscar Ramírez (PP). Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha demanat respectar les tradicions i ha assegurat que “hi ha gent catòlica que se sent ofesa” per l’obra de Paula Bosch, que ha assistit al debat.

“Una al·legoria del Nadal”

“Les tradicions es fan, es desfan, es reinterpreten”,

ha replicat Joan Subirats, que ha defensat el pessebre com “una al·legoria del Nadal”. El tinent d’alcalde ha recordat que l’Ajuntament promou dos pessebres tradicionals al Museu Marès i al Monestir de Pedralbes. Gemma Sendra (ERC) ha aplaudit la proposta de Bosch i ha demanat que Sant Jaume segueixi sent “un espai de risc i innovació”. Des de JxC, Francina Vila ha felicitat l’artista i ha dit que “no ha deixat a ningú indiferent”.

El pessebre de Sant Jaume va generar polèmica política fins i tot abans d’inaugurar-se. En la comissió, Joan Subirats ha explicat que durant anys, Parcs i Jardins es va fer càrrec de muntar el pessebre a la plaça de Sant Jaume. Concretament, des del 1961 fins al 2009. A partir del 2010 va ser l’Institut de Cultura de Barcelona qui se’n va encarregar.

Comparteix a: